De profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 19 december 2023
24/7 Vastgoedbeheer
Een nieuwkomer in dit overzicht is 24/7 Vastgoedbeheer, dat onder leiding staat van directeur Govert van der Spek. Het bedrijf, dat al sinds 2016 actief is en gevestigd is in Rotterdam, heeft drie medewerkers. Van der Spek had daarvoor zelf al de nodige ervaring opgedaan bij leegstandbeheerders. 24/7 Vastgoedbeheer houdt zich bezig met antikraak, (tijdelijk) beheer en placemaking. De objecten die het onder beheer heeft vallen in de categorieën kantoren (80%), woningen (10%) en bedrijfsruimte (10%). Op de website biedt het bedrijf werkruimte aan in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Zwolle. Verder houdt het bedrijf de kaarten dicht tegen de borst.
5Huizen Leegstandbeheer
5Huizen Leegstandbeheer, in 2013 opgericht door Miloeda Vijfhuizen, is gevestigd in Den Haag. Het deelt een pand in de Binckhorst met het COA, ‘wat soms bijzondere situaties geeft’. 5Huizen heeft een vastgoedbeheertak in Scheveningen. Miloeda Vijfhuizen was eerder algemeen manager bij leegstandbeheerder Bewaakt & Bewoond. 5Huizen heeft de volgende typen vastgoed onder beheer: kantoren (60%), woningen (5%), bedrijfsruimte (25%), bunker (5%) en strandpaviljoens (5%). Het gaat om in totaal 15 objecten, verdeeld over 50.000 m². Voorbeelden van opdrachtgevers zijn het Rijksvastgoedbedrijf en Ten Brinke Projectontwikkeling.
5Huizen heeft ervaring met leegstaand vastgoed door heel Nederland en plaatst startende ondernemers en bewoners, en ook dikwijls kunstenaars. Met het initiatief 5H Urban Green Collectief wil de organisatie de uitstraling van leegstaande objecten verbeteren door eigenaren te koppelen aan creatieve professionals met duurzame ideeën.
Het is 5Huizen dit jaar opgevallen dat veel leegstaand vastgoed naar het COA en de Oekraïense vluchtelingen gaat, dus dat betekent dat er minder leegstand beschikbaar is voor de leegstandbeheerder.
Een recent, bijzonder project van 5Huizen is de Seys Inquart Bunker in Clingendael te Wassenaar, waarvoor twee jaar geleden door het Rijksvastgoedbedrijf het verkoopproces is gestart. Omdat het een monument is, waren er protesten tegen een openbare verkoop.
Ad Hoc Beheer
Ad Hoc is een van de grootste Nederlandse leegstandbeheerders. Het bedrijf heeft tien vestigingen in ons land, in de grote steden en onder meer Zwolle, Breda en Maastricht. Daarnaast zijn er nog tien Britse vestigingen, onder andere in Londen en Bristol. Algemeen directeur Claudia Duinisveld heeft de leiding over een bedrijf dat in Nederland meer dan honderd medewerkers telt. Vorig jaar heeft Ad Hoc Zwerfkei Tijdelijk Beheer overgenomen.
Ad Hoc doet aan leegstandbeheer, antikraak, tijdelijke verhuur, tijdelijke concepten, toezicht en beveiliging van leegstaand vastgoed, en voorziet ook in het beheer van flex-woningen en het huisvesten van bijzondere doelgroepen, zoals vluchtelingen en statushouders. Ruim de helft van de portefeuille bestaat uit woningen. Het bedrijf heeft volgens eigen opgaaf ‘duizenden’ objecten in Nederland onder beheer, opgeteld zo’n 1 mln m². Onder de opdrachtgevers zijn Daelmans Vastgoed, De Bunte Vastgoed Oost, gemeente Katwijk, ABN Amro en Deloitte. Daarnaast is het bedrijf actief met leefbaarheidsprojecten in stadswijken, onder de noemer ‘Ad Hoc Samen’.
Alvast
Alvast uit Rotterdam laat weten dat het ook vestigingen heeft in Eindhoven, Arnhem en Amsterdam. Volgens eigen opgave van het bedrijf, dat Richard de Bruijn sinds 2019 als directeur heeft, groeide het aantal medewerkers in het afgelopen jaar van 25 naar 35.
De activiteiten bestaan uit tijdelijke verhuur, bewaking en antikraak. Het zwaartepunt ligt daarbij op woningen, die 87% van de objecten uitmaken. Daarnaast beheert Alvast bedrijfsruimte (8%), kantoren (3%) en overige objecten (2%). Het gaat om in totaal ongeveer 1520 objecten. Opdrachtgevers zijn onder meer woningcorporaties, gemeenten, beleggers en particulieren. Opvallende projecten zijn evenals vorig jaar onder meer woningen in de Amsterdamse Bijlmerbajes en daarnaast in studentencomplex Broekstraat in Velp en in een van de vestigingen van zorginstelling De Wever.
Wat Alvast opvalt dit jaar is dat beheervoorkeuren bij met name commerciële partijen kunnen afwijken in verband met hoge gebruikskosten. Hierdoor zijn veel eigenaren overgeschakeld op bewaking.
Alvast is ook actief in sociaal beheer, met ‘Alvast voor Elkaar’. Daarbij brengt de beheerder verschillende doelgroepen onder één dak, bijvoorbeeld in seniorencomplexen die op de nominatie staan voor sloop of grootschalige renovatie in een bedrijfsverzamelgebouw of een voormalig politiebureau. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in Tilburg, Venlo, Breda, Bergen op Zoom en Arnhem.
Antikraak.nl
Jansen Vastgoedbeheer h.o.d.n. (handelend onder de naam) Antikraak.nl heeft vestigingen in Amsterdam en Haarlem. Directeur Patrick Jansen is afkomstig van Zwerfkei en begon voor zichzelf in 2019. Jansen zit in het adviesorgaan van het KLB-bestuur. Tot de belangrijkste activiteiten behoren antikraak, tijdelijke verhuur, placemaking, technisch beheer en beveiliging. Objecten onder beheer zijn bedrijfsruimte (58%), woningen (18%), kantoren (6%), kerken (2%) en overig vastgoed (16%). Jansen heeft er in totaal 83 onder beheer, die bij elkaar 140.578 m² bestrijken. Opdrachtgevers zijn onder meer de gemeente Amsterdam, het Rijksvastgoedbedrijf, woningcorporatie Eigen Haard en Hartekamp Groep.
Onlangs verworven projecten zijn Nieuw Herlaer Zorgcomplex van Cordaan en het voormalige Storkterrein (Kavel S.O.O.), beide in Amsterdam.
Bewaakt & Bewoond
Het in Den Haag gevestigde Bewaakt & Bewoond werd in 1997 opgericht door eigenaar Jan-Kees Alblas. Het bedrijf heeft woningen, appartementen en kantorencomplexen in beheer, en daarnaast ook bijzondere objecten zoals voormalige theaters en bioscopen, loodsen en kerken. Opdrachtgevers zijn het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers. Een bijzonder, al jaren lopend project is de voormalige gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht, door Bewaakt & Bewoond omgedoopt tot verzamelgebouw De Vrije Wolf. Daarnaast zijn in Utrecht start-ups ondergebracht in een voormalig pand van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Op het Hembrugterrein in Zaandam heeft Bewaakt & Bewoond een aantal panden in beheer die geschikt zijn als expositie- of werkruimte. In Den Haag doet het bedrijf het beheer van het Zuiderstrandtheater sinds dat geen programma meer heeft in de residentie en naar Oss verhuist.
De Kabath Vastgoedbeheer
De Kabath Vastgoedbeheer (dKBv) uit Apeldoorn werd in 1991 opgericht door Jan Geelen-de Kabath. De leegstandbeheerder is actief in heel Nederland en werkt voor (semi)overheden en beleggers. Sinds 2018 is Joost Hamming directeur-eigenaar, sinds afgelopen voorjaar is Bernd van den Berg de nieuwe operationeel directeur.
Het bedrijf is actief op het gebied van woon- en werkruimtes, beveiliging, onderhoud en projectbegeleiding. Met een team van 12 collega’s biedt De Kabath ook bijzondere objecten aan voor tijdelijke verhuur of bruikleen, zoals de voormalige Kruisberg-gevangenis in Doetinchem, nu een ‘creatieve hotspot’. Sinds het voorjaar 2022 heeft dKBv de Diogenes Bunker in Arnhem onder zijn hoede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze bunker in gebruik als commandocentrum van de luchtmachtbasis Fliegerhorst Deelen van de Luftwaffe. Recente aanbiedingen voor gebruikers op het gebied van woonruimte waren in Alkmaar, Ede, Den Bosch, Helmond, Zeeuws-Vlaanderen en Zevenaar.
De Vastgoedbeschermer
De Vastgoedbeschermer is gevestigd in Waardenburg en heeft 20 medewerkers. Jeroen van de Coolwijk was in 2003 de oprichter van de onderneming en is nog steeds directeur. Volgens de laatste opgave heeft De Vastgoedbeschermer 920.000 m² onder beheer. Kantoren zijn de belangrijkste categorie; zij zijn goed voor 45% van de objecten in portefeuille, woningen voor nog eens 30% en bedrijfsruimte voor 20%. Opdrachtgevers zijn in het algemeen de overheid, beleggers, ontwikkelaars en semi-overheid. Het bedrijf krijgt objecten in beheer via bestaande klanten en zijn netwerk en het staat al sinds 2013 elk jaar op de Provada.
Opvallende recente opdrachtacquisities zijn kantorencomplex Hertzbergerpark te Apeldoorn (circa 47.000 m² op 25.000 m² grond), het leegstandbeheer voor de provincie Overijssel (veertig objecten) en in Rotterdam een kantoorgebouw van circa 17.000 m², waar het leegstandbeheer de vorm heeft van ruimte bieden aan start-ups en andere ondernemers.
FIM Vastgoed
Leegstandbeheerder FIM Vastgoed is een vrij nieuwe, kleine partij en is gevestigd in Haarlem. Oprichter en enige werknemer is Pim Hendriks, eerder werkzaam bij Wagenhof Bedrijfsmakelaars in Haarlem, dat ook een leegstandbeheertak heeft. De portefeuille van FIM bestaat op dit moment uit vier objecten van in totaal 500 m², het merendeel woningen. Opdrachtgevers zijn gemeentes zoals Alkmaar, Medemblik, Purmerend en Zandvoort, het Rijksvastgoedbedrijf, aannemers en vastgoedeigenaren. Voorbeeld van recent aanbod is een atelierruimte in Amsterdam Oud-West.
Gapph Group
Lijfde het vorig jaar nog Villex Vastgoedbescherming in, dit jaar heeft Gapph per april alle activiteiten van Interveste overgenomen. Voorlopig behouden beide bedrijven hun eigen naam en heeft Interveste nog een eigen site, maar op termijn zal Interveste verdergaan onder de naam Gapph Vastgoedbeheer. Gapph heeft landelijke dekking, met acht kantoren in Nederland en één in Antwerpen, waar het actief is onder de naam Interim Vastgoedbeheer. Het bedrijf is daarnaast ook actief in het Verenigd Koninkrijk. Oprichter en algemeen directeur is Johan van Haaster.
Met de toevoeging van Gapph Modular sinds december 2022 heeft Gapph een nieuwe entiteit voor de bouw, realisatie en ontwikkeling van modulaire woningen. Gapph heet ook niet meer Vastgoedbeheer, maar Gapph Group. Tijdelijk beheer, leegstandbeheer of antikraak-beheer of iets dergelijks staat niet eens meer bij de activiteiten, wel tijdelijke verhuur en bruikleen. De objecten die Gapph in beheer heeft zijn vooral woningen (70%), daarnaast kantoren (10%), bedrijfsruimte (5%) en zorgvastgoed (15%). Tot de opdrachtgevers behoren corporaties, gemeenten, ontwikkelaars en beleggers. Gapph zegt met name betrokken te worden bij herstructureringsprojecten van woningcorporaties, maar verdere details ontbreken.
Wat volgens Gapph opmerkelijk was in het afgelopen jaar, is dat eigenaren vaker kiezen voor een tijdelijke verhuurvorm dan voor bruikleen. Met andere woorden, de woningnood is kennelijk zo hoog dat gemakkelijk een tegenprestatie kan worden gevraagd in plaats van alleen vergoeding voor gas, water en licht.
HOD Leegstandbeheer
De Utrechtse leegstandbeheerder HOD (voluit Huis Oppas Dienst Nederland) is ooit in Groningen gestart en is onderdeel van facilitair dienstverlener Facilicom Services Group. Directeur is sinds mei vorig jaar Laurens Mondelaers. Met 13 medewerkers was HOD naast tijdelijk beheer en tijdelijke verhuur dit jaar ook druk met het regelen van plekken voor Oekraïners in onder meer Houten en Assendelft. De leegstandbeheerder vangt verder onder meer ruim 90 vluchtelingen op in de voormalige Kolonel Palmkazerne in Bussum. Op dit terrein wonen tevens al ongeveer 30 door HOD geplaatste bewoners. Daar zet de beheerder nu huismeesters in van 65+. Woningen zijn goed voor bijna 70% van de portefeuille met in totaal ongeveer 600 projecten, maar HOD beheert ook kantoren, bedrijfsruimte en kerken. Opdrachtgevers zijn diverse overheids- en zorginstellingen, woningcorporaties en ontwikkelaars. Voorbeeld van een beheerproject zijn 110 woningen aan het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht, die HOD voor woningcorporatie Woonin (voorheen Mitros) beheert. Deze woningen staan op de nominatie voor sloop.
Interveste Beheer
Leegstandbeheerder Interveste zet zich op passende wijze in voor het beheer van huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen, zonder schaarste op de Nederlandse woningmarkt te belasten.
Interveste, dat inmiddels is overgenomen door Gapph, heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan met de opvang van vluchtelingen en werkt hierbij altijd samen met gemeenten en woningcorporaties, die de leiding hebben bij deze bijzondere vorm van huisvesting. Interveste onderstreept dat het alleen leegstaande objecten hiervoor gebruikt die nog niet bewoond zijn, zodat de actuele schaarste op de woningmarkt binnen Nederland niet verder verergerd wordt.
Interveste gaat ook verder en bemoeit zich naast het beheer van huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen ook met het welzijn van deze mensen. Middels een mooie community van ruim achtduizend vrijwilligers biedt in-house vrijwilligersorganisatie Club van Vrijwilligers een veilige basis voor iedere bewoner, om het integratietraject een stukje vertrouwder te maken.
Livable (VoorkomLeegstand)
Toen VoorkomLeegstand vorig jaar concurrent Livable overnam, nam het in tweede instantie eveneens de naam over. Wie nu Livable googelt, komt terecht bij Livable Voorkomt Leegstand. Topman van Livable en eerder van VoorkomLeegstand is Bastiaan Koetsveld. Het bedrijf met vijftien medewerkers heeft vestigingen in Rotterdam en Leiden. Als activiteiten noemt het bedrijf tijdelijk beheer op basis van bruikleen (wonen en werken), antikraak, tijdelijke verhuur, bewaking en beveiliging (vanaf januari 2024 via zusterorganisatie Detectable), huismeestertaken/vastgoedbeheer van opvanglocaties.
Die activiteiten gelden kantoren (50%), woningen (30%) en scholen (20%). Opdrachtgevers zijn onder meer gemeenten als Leiden, Land van Cuijck, Barneveld, Doesburg, Goes, Tilburg en Zuidplas, maar ook de woningbouwcorporaties Woonstede, Woonbron, Staedion, WaterwegWonen, Woonplus, Veluwonen en Leystromen.
Recente, opvallende projecten zijn Molenwei in Spijkenisse, waar sloop en nieuwbouw is gepland, maar waar nog 12 maanden tijdelijke bewoning mogelijk is. In Ede is met de Wethoudersbuurt iets vergelijkbaars gaande, alleen daar staat de sloop nu voor mei 2024 gepland.
Qua recente ontwikkelingen in de markt valt het Livable op dat huisvesten van (tijdelijke) vluchtelingen soms ten koste gaat van de antikraakbewoners.
Maximus Vastgoedbeheer
Maximus Vastgoedbeheer uit Maastricht is actief in tijdelijk beheer en tijdelijke verhuur, technisch onderhoud, hovenierswerk en ontruimingen. Het bedrijf beheert woningen, ateliers en werkruimten in leegstaande scholen, fabrieken en kantoorgebouwen, vooral in Zuid-Limburg. In de portefeuille zitten volgens de website 1.100 wooneenheden en 55 bedrijfsobjecten. Maximus is in 2009 opgericht in Sittard. Directeur en eigenaar van Maximus is Jeroen Hermans. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. In 2021 won het bedrijf opnieuw de aanbesteding van de gemeente Maastricht voor het beheer van leegstaand vastgoed de komende jaren. Dat betekent dat Maximus daar 14 van de 15 leegstaande objecten gaat of blijft beheren. De beheerder springt in op het gemeentelijke cultuur-economisch beleid door op geschikte locaties bedrijfsruimtes, ateliers en culturele broed- en vrijplaatsen onder te brengen, en doet dat al sinds 2015.
Oak Management
Oak Management werd in 2014 opgericht door Arnoud Schollema, die eerder onder meer verbonden was aan AK Beheer. De site meldt dat Oak al vijftien jaar actief is in leegstandbeheer. Het bedrijf is gevestigd in Den Haag, maar heeft een landelijke dekking. Er zijn elf medewerkers.
Oak doet aan tijdelijk beheer, vluchtelingenopvang, antikraak en bewaking.
De objecten onder beheer zijn kantoren (30%), woningen (40%), bedrijfsruimte (20%) en kerken (5%). Oak stelt dat het bij elkaar gaat om driehonderd objecten met een gezamenlijk metrage van meer dan 250.000 m². Opdrachtgevers zijn woningcorporaties, gemeenten, provincies en de top-5 ontwikkelaars.
Recente opvallende projecten zijn Soza in Den Haag (Vorm), het voormalig ministerie van Sociale Zaken bij Station Den Haag Laan van NOI (80.000 m²), waar woningen komen. Soza huisvest vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen en een mix van 180 studenten en statushouders. Ook zijn er werkplekken en ateliers. In Rotterdam aan de Nootdorpstraat beheert Oak de Familiekerk, waar nu het Groot Kunstenaarscollectief in zit. In Voorburg fungeert het Diaconessenhuis, bezit van Woonhave, tijdelijk als creatieve hub met oefenruimte voor bands, kunstenaarsateliers, designers, film- en fotoshoots.
De leegstandstandsmarkt is volgens Oak een markt van gunning; vaak is de contactpersoon zelfs belangrijker dan het bedrijf zelf. Daarom ziet het bedrijf best wat verloop en starten werknemers voor zichzelf, waarbij ze opdrachtgevers meenemen.
Oak ervaart een forse stijging van het aantal inschrijvingen voor woningen en radeloosheid bij mensen. Het is niet mogelijk iedereen te helpen. Daarnaast is de afgelopen jaren een afdracht aan de eigenaar per pand of persoon meer regel dan uitzondering.
Oranje Steengoed Beheer
Oranje Steengoed Beheer heeft zijn hoofdzetel in Heerenveen en een regiokantoor in Ede. Het bedrijf is in 2019 opgericht door Robert Dijkstra, afkomstig van concurrent Dé Vastgoedbeschermer. Oranje noemt als belangrijkste activiteiten: antikraak (woon & werk), tijdelijke verhuur, beveiliging en vastgoedbeheer. Wat voor objecten het beheert en hoeveel vierkante meters het betreft wil het bedrijf niet kwijt. Opdrachtgevers zijn onder meer beleggers en ontwikkelaars, overheden en zorginstellingen. In het recente aanbod zijn woon- en werkruimtes te zien in Lunteren, Stiens, Zetten, Siddeburen en Terkaple.
Ook dit bedrijf heeft te maken met de oorlog in Oekraïne en vluchtelingen. Door de oorlog en de asielcrisis is er veel leegstaand vastgoed ingezet ten behoeve van de opvang van vluchtelingen. Oranje Steengoed meldt dat het opdrachtgevers hierin heeft ondersteund door panden gereed te maken en beheertaken te vervullen.
Totalus Beheer
Totalus Beheer begon in 2019 en is een initiatief van Matthijs Stoffels, die eerder werkte bij Camelot. Totalus heeft vestigingen in Monster en in Rotterdam. Met een team van vier medewerkers verzorgt het bedrijf tijdelijk beheer door antikraakbewoning en -gebruik, beheer en inrichting van tijdelijke opvanglocaties, bijvoorbeeld ten behoeve van vluchtelingen of statushouders, onderhoud en eventueel beveiliging van zowel leegstaand als bewoond vastgoed.
De portefeuille bestaat voor het grootste deel uit woningen (49%), maatschappelijk vastgoed (40%) en bedrijfsruimte (9%). Totalus heeft ongeveer 140 objecten onder beheer van opdrachtgevers als de gemeente Westland, de gemeente Schiedam, vastgoedontwikkelaar BPD en diverse makelaarskantoren.
Recente projecten zijn onder meer een voormalig schoolgebouw in Monster, dat een transformatie ondergaat naar veertien zelfstandige appartementen, en het beheer van 45 flex-woningen in De Lier ten behoeve van opvang voor Oekraïense vluchtelingen.
Wat de directeur van Totalus opvalt en irriteert, ‘is dat een aantal grote gemeenten in de regio kennelijk al jaren kans ziet om weg te blijven van het aanbesteden van leegstandbeheer, terwijl ze nuchter gezien moeiteloos over de aanbestedingsdrempel heen gaan. Daardoor zit de markt in de regio een beetje ‘op slot’ en dat voelt oneerlijk.’
VPS Nederland
VPS heeft een landelijke dekking met kantoren in de vier grote steden en onder meer in Enschede, Eindhoven en Den Bosch. Recent aanbod toont objecten in alle provincies behalve Groningen, Friesland en Zeeland. De organisatie maakt deel uit van de Britse VPS Group, dat in 2013 de Nederlandse leegstandbeheerder FMT overnam. Naast tijdelijk beheer is VPS met 65 medewerkers actief in beveiliging, brandveiligheid en onderhoud. Directeur is Jeroen van der Poel. Een greep uit de opdrachtgevers: het Rijksvastgoedbedrijf, diverse gemeenten, Kroonenberg, CBRE en woningcorporaties De Key, Ymere en Ons Huis. VPS heeft ongeveer 2500 gebouwen in beheer. Het bedrijf doet beheer op het terrein van de voormalige Unilever-margarinefabriek in Rotterdam, bekend als het Upfield-terrein. Daar is ruimte voor ondernemers die passen binnen thema’s als cultuur, ambacht en duurzaamheid totdat Vorm de herontwikkeling overneemt. In de voormalige koepelgevangenis FutureDome in Breda, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, verhuurt VPS 15 gebouwen aan tijdelijke huurders met een mix van werken en welzijn. VPS Special Projects ontstond toen Heijmans en AM in 2011 aan VPS vroegen mee te denken met een complex leegstandsvraagstuk. Zij waren eigenaar van het 5 hectare grote Groot Ziekengasthuisterrein, nu Gasthuiskwartier in het centrum van Den Bosch. Met het vertrek van het ziekenhuis in 2011 kwam het grote binnenstedelijke gebied volledig leeg te staan, in afwachting van een bestemmingsplan voor transformatie. VPS dacht mee over de tijdelijke invulling, om de aanzienlijke periode van verwachte leegstand te overbruggen. Het bedacht een oplossing die bestond uit een mix van wonen, werken en cultuur.
Zwerfkei Tijdelijk Beheer
Zwerfkei, tegenwoordig voluit Zwerfkei Tijdelijk Beheer, heeft zijn eerste volle jaar als onderdeel van Ad Hoc achter de rug. Het aloude Amsterdamse Zwerfkei van Eyk Backer werd in april 2022 overgenomen door Ad Hoc, dat zijn hoofdvestiging in Den Haag heeft. Het bedrijf blijft onder de eigen naam actief, maar in het kader van de wisseling van de wacht neemt Michael Braat voorlopig de honneurs waar als directeur.
Zwerfkei begon met antikraak in 1980 en is daarmee de grondlegger van het vakgebied. Eyk Backer, van huis uit makelaar, was de oprichter. Hij was in 2009, toen al een oude rot in het vak, medeoprichter van branchevereniging VLBN en in 2010 van keurmerk KLB.
De portefeuille van de Amsterdamse leegstandbeheerder bestaat voor 65% uit woningen, maar brengt ook ondernemingen tijdelijk onder in kantoren en bedrijfsruimten. Kerken zijn goed voor 2,5% van de portefeuille, die in totaal volgens opgaaf ‘minder dan 500 projecten’ bevat, maar wel met een totale oppervlakte van 160.000 m². De gemeente Amsterdam, woningcorporaties Eigen Haard en Rochdale worden genoemd als belangrijkste opdrachtgevers.
Volgens Zwerfkei is ‘de trend van 2022 dat leegstandbeheer populairder wordt, mede ingegeven door de krapte op de woningmarkt, ook doorgezet in 2023’.
Leegstandbeheerders zonder KLB-keurmerk
Monoma Nederland
Leegstandbeheerder Monoma maakt deel uit van Mosaic World, dat voorheen Camelot Europa was. Monoma, dat onder leiding staat van Patrick Dillen, richt zich met zijn dertig medewerkers op tijdelijk beheer, bewaking, tijdelijke verhuur en sociaal beheer.
Het bedrijf is gevestigd in de vier grootste steden (Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht) maar bestrijkt heel Nederland. Aantallen beheerde ruimtes en metrages houdt Monoma onder de pet, maar het deelt wel de soorten objecten die het beheert: kantoren (30%), woningen (30%), bedrijfsruimte (30%), kerken (5%) en overig vastgoed (5%).
Opdrachtgevers zijn voornamelijk gemeenten, waaronder Amsterdam, Tilburg, Amersfoort en Venlo. Vorig jaar maakte Monoma nog melding van huisvesting aan Oekraïense vluchtelingen, maar daar wordt voor het afgelopen jaar niet meer over gerept. Wel noemt het bedrijf als voorbeelden van recente projecten de transformatie van de Bijlmerdreef in Amsterdam en transformatie van kantoorpand het Plot in Amersfoort. Laatstgenoemd project stond ook vorig jaar al op het lijstje.
Prevenda
Prevenda is actief in Nederland en België en is gevestigd in Oss. Als onderdeel van Atrium Invest wordt het bedrijf geleid door directeur Angelo van Schaijk, die samen met Ron Ruijs eigenaar is. De leegstandbeheerder is actief in antikraak, tijdelijke verhuur en makelaardij. Ook Prevenda is druk in de weer geweest met het onderbrengen van Oekraïners in tijdelijke woningen. Onlangs werd woonruimte aangeboden in Boxtel, Uden en Utrecht, alsmede atelierruimte in Brussel. Ook in Antwerpen werd onlangs nog woonruimte aangeboden. Prevenda biedt vooral woonruimte aan, ook in bijzondere objecten zoals oude scholen, boerderijen en een klooster in Waspik. Naast woonruimte zitten er werkplekken in de portefeuille en ruimte die geschikt is voor pop-up shops.
Wolf Huisvestingsgroep
Wolf Huisvestingsgroep heeft vier vestigingen (Den Haag, Amsterdam, Leeuwarden, Enschede), waar in totaal tien medewerkers actief zijn. Directeur-oprichter is Frank van Min, die in 2006 begon met het antikraakbedrijf. Van Min was adviseur van de Tweede Kamer bij de totstandkoming van de wet ‘Kraken en Leegstand’. Op aanraden van de toenmalige minister heeft hij het keurmerk leegstandbeheer opgericht. De richtlijnen die toen door de sector zijn opgesteld voldeden niet aan de regels die Wolf Huisvestingsgroep nodig acht. ‘Daarom hebben wij ons teruggetrokken van dat keurmerk’, aldus Van Min.
Aanvankelijk luidde de naam van het bedrijf ‘The Wolf Vastgoedbeheer’, naar een personage uit de film Pulp Fiction dat bekendstaat om zijn doortastende manier van werken. Wolf heeft vooral woningen in zijn portefeuille van opdrachtgevers als Sayhaey, Annexum, beleggers en woningcorporaties. Afgelopen jaar was het bedrijf onder meer actief met de tijdelijke verhuur en het management van containerwoningen voor spoedzoekers, statushouders en (Oekraïense) vluchtelingen, en met verhuur en beheer van flex-woningen voor jongeren in Rotterdam.
Van Min ergert zich aan de wispelturigheid van de politiek en de onuitvoerbaarheid van regelgeving. Een voorbeeld daarvan is de Wet Doorstroming Huurmarkt die enkele jaren geleden werd geïntroduceerd. Hiermee werden de mogelijkheden om tijdelijk te verhuren verruimd. Dit was in lijn met de adviezen die Wolf Huisvestingsgroep aan betrokken ministers en Tweede Kamerleden gaf toen de wet Kraken en Leegstand werd ingevoerd. Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer echter in met het weer afschaffen van die mogelijkheden van tijdelijke verhuur. Dat vindt Wolf Huisvestingsgroep symboolpolitiek en een slecht idee, omdat het leidt tot minder (tijdelijk) aanbod en omdat het eigenaren van beschikbare of potentiële woonruimte beperkt om tijdelijk huurinkomsten te genereren. Van Min: ‘Het is al met al wispelturig.’