KondorWessels en Danzep nemen Pier van Scheveningen over

KondorWessels, een dochter van VolkerWessels, en Danzep Hotels nemen de failliete Pier van Scheveningen over voor € 3 mln. Ze gaan het complex gezamenlijk exploiteren.

KondorWessels, een dochter van VolkerWessels, en Danzep Hotels nemen de failliete Pier van Scheveningen over voor € 3 mln. Ze gaan het complex gezamenlijk exploiteren.

Ze waren een van de honderd partijen die bij de curator mr. Udink - dezelfde als van het Kurhaus - een plan indienden. Het plan van KondorWessels bestond behalve een hotel en horeca ook uit vakantieappartementen en woningen. Voorlopig komt er echter geen hotel, ze gaan de komende jaren de plannen uitwerken en in overleg met de gemeente kijken wat de mogelijkheden zijn.

Danzep, de franchisenemer van Easyhotel in Benelux, en KonderWessels dienden oktober vorig jaar een plan naar ontwerp van Menno Kooistra Architects. Of en wanneer de pier herontwikkeld wordt en of er ook daadwerkelijk een Easyhotel komt zal moeten blijken.

Danzep, eigendom van Dan Metcalfe en Hans Veldhuyzen Van Zanten exploiteert momenteel drie Easyhotels in Nederland, in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. KondorWessels heeft onder andere de Kleiburgflat in de Bijlmer gerenoveerd.

De Pier van Scheveningen werd in 1961 geopend en is gebouwd in opdracht van de Exploitatie Maatschappij Scheveningen (EMS) door HBM en Intervam, de bouweronderneming van Reinder Zwolsman. De architect was Hugh Maaskant, die ook de Euromast, het Groothandelsgebouw en de Hilton hotels in Amsterdam en Rotterdam ontwierp.
Zwolsman ontpopte zich als Nederlands eerste grote projectontwikkelaar en in 1962 nam hij EMS over en daarmee ook alle andere grootschalige horeca in de badplaats Scheveningen, inclusief het Kurhaus en het Circustheater.

In de jaren '70 nam Bredero, de bouwer van Hoog Catharijne, de pier en ander vastgoed in Scheveningen over van EMS, met Nationale Nederlanden, FGH en Amfas als mede-investeerders. Vanaf 1987 bleef de verzekeraar na het faillissement van Bredero en fusies van FGH en Amfas als enige aandeelhouder van het consortium over. Eind jaren '80 raakte de Pier in verval en in 1991 nam Van der Valk de icoon over voor het symbolische bedrag van 1 gulden. Na een renovatie opende drie jaar later het nieuw restaurant. Halverwege de jaren '90 werd de wandelpromenade overdekt. Van der Valk investeerde uiteindelijk ruim € 20 mln.

Het mocht niet baten, in het voorjaar van 2012 zette Van der Valk het complex weer in de etalage, maar een koper werd niet gevonden. Begin vorig jaar ging de bv die het exploiteert failliet. Vanaf dat moment is de curator naarstig op zoek geweest naar nieuw partijen die het gevaarte wilde overnemen. In oktober sloot de gemeente de pier wegens achterstallig onderhoud.