JLL: Vastgoedsector heeft goed eerste kwartaal, maar er zit onzekerheid in de lucht

Vrijwel over de gehele linie had het commercieel vastgoed een goed eerste kwartaal, aldus Sven Bertens van JLL. De vraag naar kantoren, winkelvastgoed, logistieke ruimte en woningen neemt weer toe of blijft op peil. Wel spelen er zaken als toegenomen inflatie, tekorten in materialen en geopolitieke conflicten die hun schaduw vooruitwerpen.

Op logistiek gebied werden in het eerste kwartaal 40% meer meters afgenomen dan een jaar geleden, constateerde JLL. De huurprijs steeg met 5,3%. De voorraad is door de hoge vraag onder het gemiddelde langetermijnniveau geraakt. Het leegstandspercentage is slechts 2,5%. Er zitten nog steeds ontwikkelingen in de pijplijn, maar die zijn voor een groot deel ook alweer gereserveerd: logistieke ruimte blijft dus schaars. Het bruto aanvangsrendement is inmiddels gedaald tot 3%. Volgens Bertens, head of research en strategy bij JLL, is het een stabiel niveau. Door de schaarste aan grond met een logistieke bestemming zal logistieke ruimte schaars blijven en de prijs hoog.

De vraag naar kantoren neemt weer toe. De opname steeg in het eerste kwartaal met 47,4% in vergelijking met een jaar geleden. In de G5-steden is de vraag sterk en de huren stijgen. Mensen vinden de weg terug naar kantoor. Enkele grote projecten werd opgeleverd. De internationale spanningen, de sancties en de inflatie zullen beter zichtbaar worden. De vraag zal op peil blijven, maar de oplevering van kantoren die nu in de pijplijn zitten zal worden vertraagd. Verwacht wordt dat er een zekere krapte ontstaat.

Op de woningmarkt is en blijft schaarste te zien. Het aantal verkochte woningen stond in het eerste kwartaal op het laagste niveau in zes jaar. De huizenprijzen lagen 11% hoger dan een jaar geleden, maar de markt lijkt iets af te koelen. Zowel particulieren als beleggers blijven op zoek naar woningen.

De inflatie, langere levertijden van materiaal hebben invloed op de woningontwikkeling. Minder projecten komen van de grond en uitstel van lopende projecten komt vaker voor. De hypotheekrente zal verder stijgen en al deze factoren samen vergroten de onzekerheid.

Er is 13% minder winkelruimte verhuurd in het eerste kwartaal dan een jaar geleden. Toch is tevens de leegstand afgenomen. Nog steeds groeien online winkels hard, namelijk in aantal met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Winkelverkopen waren fors hoger in maart.

Het beleggingsvolume lag in de eerste drie maanden van 2022 16% hoger dan een jaar terug. Vooral industrieel vastgoed en retail profiteerden, kantoren, woningen en hotels bleven nagenoeg op hetzelfde niveau. Retail maakte een enorme sprong, van € 108 miljoen naar € 369 miljoen. Winkelcentra, wijkwinkelcentra, maar ook winkels op A1-locaties profiteerden.

Ook na de versoepelingen van de coronaregels blijven internationale investeringen op peil. Door de geoplitieke onrust en de gestegen inflatie zijn er wel onzekerheden in de markt. Lopende en geplande ontwikkelingen hebben daar het meest last van. In het eerste kwartaal vallen de gevolgen hiervan nog meer, maar ze zullen zeker nog een grotere rol gaan spelen. Er hangt nog veel kapitaal boven de markt dat een belegging zoekt.

De invloed van ESG en duurzaamheid blijft een grote rol spelen. Regels worden strenger, huurders stellen meer eisen en hogere huren schrikken gebruikers niet af. Meer nieuwe pan-Europese vastgoedfondsen richten zich naar strengere ESG-regels.