Investeringsklimaat Nederlandse woningmarkt in internationale top

De Europese woningmarkt kan een financiële injectie van maar liefst € 40 mrd tegemoet zien, volgens onderzoek van JLL.

Onderzoek van vastgoedadviseur JLL voorspelt een uitzonderlijk gunstig investeringsklimaat voor de vastgoedsector in Europa, waarbij de vastgoedsector Living (co-living, appartementen, studenten-, meergezins- en zorggerelateerde huisvesting) dit jaar naar verwachting 30% zal groeien.

8 op de 10 investeerders zeggen te willen uitbreiden naar nieuwe Europese markten. De sector kan daarmee een financiële injectie van maar liefst € 40 mrd tegemoet zien. In het afgelopen jaar bedroeg de totale waarde van de sector € 69 mrd.

De goede resultaten van Living zijn met name te danken aan investeerders die willen inspelen op demografische ontwikkelingen, zoals de groeiende studentenpopulatie, kleiner wordende huishoudens, verstedelijking en de vergrijzing. Volgens de meest recente investeringscijfers is de categorie meergezinshuisvesting binnen Living het meest populair, hoewel 75% van de respondenten verwacht dat de investeringscijfers voor co-living het snelst zullen stijgen.

Het rapport signaleert verder dat maatschappelijk verantwoord vastgoed bij investeerders hoog op de agenda staat. Het aspect duurzaamheid wordt meegewogen bij investeringsbeslissingen, waarbij 80% van de respondenten zegt dat het zwaartepunt van de kapitaaltoewijzingen op duurzaam vastgoed ligt.

Pieter Hendrikse, ceo JLL Nederland en member van de EMEA Living Board JLL: ‘In deze dynamische markt combineert ons Living-adviesteam vastgoed voor studenten en zorg met traditioneler vastgoed. Daarmee kunnen onze klanten toekomstige groei in deze branche simpel maar doeltreffend benutten, terwijl zij tegelijkertijd zicht houden op huidige en toekomstige vastgoedtrends.’

Op basis van huidige en verwachte investeringen, blijkt de UK binnen de Living-sector de meest aantrekkelijke markt te zijn, waarbij 79% van de investeerders al in de UK heeft geïnvesteerd of dit land als groeimarkt aanmerkt. Naast Nederland zijn de meest gewilde markten voor nieuwe investeringen Frankrijk en Zweden, op de voet gevolgd door Spanje en Ierland. 82% van de investeerders heeft gekozen voor rechtstreeks investeren in Living, terwijl 38% dit doet middels private vastgoedfondsen.

Jorn Thoomes, hoofd Living JLL Nederland: ‘Het onderzoek bevestigt de interesse die dagelijks getoond wordt door buitenlandse investeerders in de Nederlandse woningmarkt. Zelfs tegen de achtergrond van het macro-economische en politieke klimaat, ziet de toekomst voor de Europese markt voor Living er positief uit.’

Het JLL European Living Survey is gebaseerd op een enquête onder meer dan 50 internationale vastgoedinvesteerders met een gecombineerde beheerportefeuille met een waarde van ruim € 3,2 tln.