Investeringen in kantoorontwikkelingen zakken weg

Het gaat goed met de bouw, maar niet dankzij investeringen in kantoorontwikkelingen.

De investeringen in de bouw en verbouw van kantoren kwamen de afgelopen vier kwartalen uit op € 487 mln, een daling van bijna 28,6% ten opzichte van een jaar eerder. Hieruit blijkt dat de onzekere toekomst van kantoren nu ook gevolgen heeft voor de investeringen in zowel nieuwbouw als renovatie. 

Dit blijkt uit het ABN Amro rapport Stand van Bouw. Van de investeringen in de utiliteitsbouw wordt het grootste deel van de investeringen de komende jaren gedaan in logistiek en industrieel vastgoed. De afgelopen vier kwartalen liepen de investeringen op tot € 1,63 mrd, een stijging van 8,2% in vergelijking met een jaar eerder. Er is veel vraag naar nieuwe distributiecentra en stadslogistiek door de sterke stijging van online winkelen. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling versterkt; de verwachting is dat de toekomstige vraag vooral gericht is op kleinere distributiecentra aan de rand van steden.

De investeringen in kantoren nemen in alle delen van Nederland af en de totale kantorenvoorraad neemt al langere tijd af. Met name in Utrecht, Noorden Zuid-Holland worden in 2021 en 2022 nog wel nieuwe kantoren opgeleverd.

Opvallend genoeg herstellen de investeringen in nieuwbouw en renovatie van winkels zich. De investeringen in winkels stegen met 37,7% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder tot bijna € 284 mln. Dit is opvallend gezien het fysieke winkelaanbod onder druk staat. Wel neemt het aantal afgegeven vergunningen af. Het zijn daarom vooral grotere winkels en winkelcentra die worden gebouwd, waarvan de meeste in Zuid-Holland en Noord-Brabant.