Intospace haalt groen geld op

Allianz Real Estate en ABN AMRO hebben €301 mln aan herfinanciering toegekend aan Intospace. Het gaat daarbij deels om een zogeheten Green Loan, een financieringsinstrument dat uitsluitend wordt gebruikt voor duurzame projecten.

Het nieuwe krediet voor de grote Nederlandse ontwikkelaar van logistiek vastgoed onderstreept de ambities op het gebied van verregaande innovatie en verduurzaming van logistiek vastgoed. Ook helpt het de vastgoedontwikkelaar om deze ambities in de komende jaren te realiseren.

Grootste deel van Allianz
Allianz en ABN AMRO hebben de herfinanciering verstrekt op een portfolio van zes gloednieuwe, hoogwaardige logistieke vastgoedobjecten in Nederland. Van de door ABN AMRO gearrangeerde financiering van €301 mln, wordt 90% verstrekt door Allianz. Daarvan is 20% procent uit het Luxemburgse PAREC-fonds van Allianz afkomstig. De overige 10% procent van het krediet wordt verstrekt door ABN AMRO.

Logistieke wereld verandert
‘Met Allianz krijgen we een krachtige, nieuwe partner en met ABN AMRO hebben we al jaren een productieve, prettige samenwerking’, aldus Intospace-CEO Tim Beckmann. ‘Met het groeikapitaal dat zij verschaffen, zijn we in staat om nog beter logistiek vastgoed te realiseren. De logistieke wereld is drastisch aan het veranderen en ook de manier waarop we leven en werken verandert steeds sneller.’

‘Zo stelt de consument zijn verwachtingen bij van ‘morgen bezorgen’ naar ‘vandaag geleverd’’, vervolgt Beckmann. Maar daar houden de uitdagingen volgens hem niet op: ‘vervuilende energiebronnen moeten worden vervangen door duurzame, CO2-neutrale energiesystemen, de schaarste aan grond in Nederland vraagt om een creatievere aanpak, drukke steden met verstopt verkeer moeten worden ontlast en ga zo maar door’.

Vertrouwen in expertise van Intospace
Bruno Dord, hoofd Real Estate Finance van het Parijse kantoor van Allianz Real Estate: ‘Ons vertrouwen in de logistieke sector, de kwaliteit van de objecten en de expertise van Intospace maken deze investering een uitstekende toevoeging aan onze Europese portfolio.’

Maarten de Ruijter van ABN AMRO en zijn collega Matthijs van der Horst vertellen dat de grootbank, Intospace, en Somerset Capital Partners (dat met de oprichting van Intospace in 2021 zijn logistieke vastgoedactiviteiten verzelfstandigde) sinds 2014 samen al een twintigtal projecten hebben gerealiseerd met een totaal financieringsvolume van ruim één miljard euro. ‘Deze transactie is een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van de strategie van Intospace en onderstreept ook ons vertrouwen in de onderneming en haar strategie’, aldus De Ruijter. 

A-klasse objecten
Allianz en ABN AMRO omschrijven de objecten waarin zij investeren als ‘A-klasse, toekomstbestendig en strategisch verspreid binnen Nederland over de belangrijke knooppunten voor lucht-, spoor- en wegtransport en dichtbij belangrijke Nederlandse steden’. De logistieke experts van Allianz Real Estate hebben de logistieke objecten van Intospace mede als uitmuntend beoordeeld vanwege de hoge standaarden en de gerenommeerde huurders. Onder de zes objecten die worden geherfinancierd valt ook het onlangs opgeleverde distributiecentrum op Schiphol Trade Park in Hoofddorp, dat is ontworpen om geheel onafhankelijk van het lokale elektriciteitsnet te opereren op groene stroom