Inspraak mogelijk Schinkelkwartier Amsterdam

Het college van B en W van Amsterdam heeft de plannen voor de toekomstige stadswijk Schinkelkwartier vrijgegeven voor inspraak. 

Schinkelkwartier, een gebied op de grens van Nieuw-West en Amsterdam Zuid, bestaat nu vooral uit kantoren en bedrijven. Dat gaat de komende 25 jaar veranderen. Er komen 11.000 woningen bij en het wordt een duurzame stadswijk, met veel groen en water, die goed bereikbaar is met openbaar vervoer en met de fiets. Door transformatie en verdichting van het Schinkelkwartier wordt in de toekomst ruimte gemaakt voor ongeveer 22.000 inwoners en 44.500 arbeidsplaatsen.

Het gebied is een wijk met veel bedrijvigheid en nabijheid van het spoor en rijkswegen. Om prettig in het gebied te kunnen wonen en verblijven moeten er maatregelen worden genomen zoals geluidsschermen langs de snel- en spoorwegen en beschutte plekken binnen bouwblokken en openbare ruimte. Diverse bedrijven in Schinkelkwartier hebben milieucontouren, die beperkingen kunnen opleveren voor wonen in de directe omgeving. Binnen die milieucontouren is nader onderzoek nodig om te bepalen welke maatregelen nodig en mogelijk zijn. Belangrijk uitgangspunt is dat er in Schinkelkwartier ruimte blijft voor bedrijven.

De ontwikkeling van het gebied duurt 25 jaar en gaat in fasen. In de concept projectnota, die nu is vrijgegeven voor inspraak, wordt geschetst wat de uitgangspunten, randvoorwaarden en ambities zijn voor Schinkelkwartier. Nadat de projectnota is vastgesteld, maakt de gemeente meer gedetailleerde plannen per deelgebied. In 2021 wordt gestart met de deelgebieden Schinkelhaven en Nieuwe Meer Oost. In Schinkelhaven is de gemeente al in gesprek met bewoners over thema’s als het behoud en inrichting van het groen en de toekomstige inrichting van het Aalsmeerplein.

De inspraakperiode loopt van 7 januari tot en met 17 februari 2021. Tijdens deze periode kan iedereen een inspraakreactie indienen. Ook vindt op 26 januari een online informatiebijeenkomst plaats om de projectnota toe te lichten.