IVBN vraagt om aanpassing winkelhuurrecht

AMSTERDAM - Het huurrecht winkels in Nederland moet op zeer korte termijn worden aangepast. Dan kunnen er maatwerk huurcontracten worden gesloten met retailers in moeilijkheden.

AMSTERDAM - Het huurrecht winkels in Nederland moet op zeer korte termijn worden aangepast. Dan kunnen er maatwerk huurcontracten worden gesloten met retailers in moeilijkheden.

Dat zegt de IVBN in reactie op de studie van Inretail. De brancheorganisatie voor winkeliers stelt dat in de woon- en modebranche de verhoudingen tussen de huurlasten en omzetontwikkelingen volledig uit het lood zijn geslagen.

Omzetten in de non-food detailhandel zijn de afgelopen zeven jaar alleen maar gedaald. Volgens Inretail besloegen de huurkosten 9% van de omzet in de woonretail en 12% in de modebranche. 'Van een gezond evenwicht tussen huur en omzet is geen sprake meer', aldus Inretail. 'Ook omdat de bijkomende servicekosten alsmaar blijven stijgen. Deze beslaan inmiddels de kosten van twee maanden extra huur.'

Een meerderheid van de winkeliers kreeg in 2014 opnieuw met huurindexaties en dus stijgende locatiekosten te maken. Slechts 7% van de ondernemers meldt een huurverlaging voor dit lopende boekjaar

Huurherzieningen
Volgens IVBN is de huur van winkelruimte vrijwel nooit de hoofdreden waarom een winkel het niet redt. Het echte probleem van een slecht lopende winkel is dat de totale bedrijfskosten niet langer gedekt worden door de minimaal noodzakelijke omzet op die locatie.
De huurprijs op winkellocaties wordt echter bepaald door vraag en aanbod. Op sommige locaties is de vraag zo afgenomen, dat de huur verlaagd zou moeten worden. Toch gebeurt dit niet altijd omdat in het huidige huurrecht huurverlagingen direct doorwerken bij huurherzieningen van andere hurende partijen.

IVBN directeur Frank van Blokland: ‘Een eventuele huurverlaging vergt altijd openheid van de ondernemer over zijn aanpak en toekomst. Als er perspectief is voor continuïteit komen verhuurder en huurder er altijd samen uit. Dan moeten vervolgens echter wel maatwerkafspraken moeten gemaakt. Maatwerk dat verhuurders door het geheel verouderde Nederlandse huurrecht nauwelijks kunnen bieden.’