IVBN neemt actief deel in 'Actieagenda Wonen'

Samen met 33 andere organisaties doet IVBN actief mee aan de 'Actieagenda Wonen' voor het nieuwe kabinet. 

Deze 'Actieagenda Wonen' wordt donderdag 18 februari aangeboden aan de woordvoerders Wonen van de Tweede Kamer. In de Actieagenda hebben de partijen als doelstellingen vastgelegd dat de woningproductie in de komende jaren naar 100.000 woningen per jaar moet gaan. Daarnaast dat er meer betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar moeten komen voor alle inkomens en generaties. Een andere doesltelling is de verbetering van de leefbaarheid van buurten en de verduurzaming van de woningvoorraad. In de Actieagenda Wonen hebben de partijen tevens de onderlinge afspraken vastgelegd om die doelstellingen te bereiken en hebben ze aangegeven wat ze van het nieuwe kabinet vragen om dat mogelijk te maken.

Volgens verantwoordelijk IVBN-bestuurder Gertjan van der Baan is het een ‘offer you can’t refuse’: ‘Met de steun van zoveel verschillende organisaties, zowel marktpartijen als gemeentelijke en provinciale overheden én partijen uit het sociale domein, kan een nieuw kabinet, ongeacht de kleur, het resultaat integraal overnemen in hun regeerakkoord.’

Bij de totstandkoming van de Actieagenda heeft IVBN zich, net als de andere marktpartijen sterk gemaakt voor het vergroten van het nieuwbouwvolume, omdat dat de enige manier is om de schaarste te bestrijden. Reguleren om die schaarste te verdelen werkt contraproductief.

Nieuwbouw kan fors omhoog
De jaarlijkse nieuwbouwproductie van de leden van IVBN ligt de laatste jaren op 7500 nieuwe woningen. Die productie kan vrij eenvoudig fors omhoog,  in ieder geval naar structureel 10.000, omdat er kapitaal beschikbaar is om te investeren. Een heel groot deel kan volgens Van der Baan in het kernsegment tussen de € 750 en de € 1000 huur per maand worden gerealiseerd. Daarbij wordt er wel van uitgegaan dat er passende grondprijzen worden gerekend onder midden-huurwoningen die niet marktconform kunnen worden verhuurd.

De politiek dreigende regulering van aanvangshuren zorgt echter helaas voor veel ongerustheid onder institutionele en andere professionele ’build-to-rent-‘beleggers, merkt de IVBN-bestuurder. IVBN gaat er van uit dat het nieuwe kabinet die dreigende verdere regulering van aanvangshuren zal wegnemen. 'Hierdoor kan de markt bouwvolume maken, wat zo dringend nodig is in de Nederlandse woningmarkt.'