ING verwacht beter jaar voor horeca ondanks hoge prijzen en faillissementen

De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn met een verwachte volumegroei van 3% gematigd positief, stelt ING in het nieuwe Vooruitzicht horeca van ING Research, dat woensdag is gepubliceerd.

Dankzij een verbeterde koopkracht geeft de consument dit jaar weer meer uit in de horeca dan in 2024 het geval was, schrijven de onderzoekers van ING Research. Vorig jaar deden consumenten het rustiger aan met de bestedingen vanwege onder meer de relatief hoge prijzen.

Aangezien de prijzen in de horeca dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5% stijgen, zal de consument weliswaar meer spenderen dan vorig jaar, maar nog altijd niet uitbundig. Het aantal faillissementen in de horeca was in 2024 beduidend hoger dan in 2023. Ook voor 2025 worden er meer faillissementen in de horeca verwacht.

Dat consumenten het in 2024 wat rustiger aan deden blijkt uit de meest recente ING betaaltransactiedata. Hoewel de waarde van de pinbetalingen in eetgelegenheden, zoals restaurants en eetcafés, vorig jaar gemiddeld 7% hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder, kwam dit grotendeels door hogere prijzen. Het volume liet met 1,8% een beduidend lagere groei zien dan in 2023 (+4,4%).

Meer hotelovernachtingen in 2025

De logiessector, bestaande uit hotels, campings en vakantieparken, liet een wisselend beeld zien in 2024. Terwijl het aantal hotelovernachtingen in 2024 met 4% steeg, waren dat er bij de verblijfsaccommodaties, waaronder campings en vakantieparken, slechts 1,5% meer dan vorig jaar. Dit kwam volgens ING Research met name door een sterke daling in het aantal overnachtingen op campings.

Naast hoge prijzen, kwam dit mogelijk ook door het slechte weer in het tweede kwartaal, waardoor vakantiegangers liever voor een alternatieve accommodatie kozen. De vooruitzichten voor de Nederlandse hotelbranche zien er volgens de onderzoekers rooskleurig uit. Voor 2025 wordt opnieuw een groei van 4% in het aantal hotelovernachtingen voorzien.

Afschaffing laag btw-tarief

Een uitdaging voor de hotelsector betreft de verhoging van het lage btw-tarief logies van 9% naar 21% in 2026, stelt ING. Hierdoor worden onder meer hotelkamers en huisjes op vakantieparken vanaf 2026 11% duurder dan nu het geval is. Kampeerterreinen zijn van deze regeling uitgezonderd. Naar verwachting komt de prijsverhoging vrijwel volledig voor rekening van de hotelgast. In hoeverre deze zich hierdoor laat tegenhouden is nog moeilijk te zeggen. Tot nu toe is daar nog geen sprake van, gezien de sterke prijsverhogingen in de afgelopen drie jaren.

Prijzen stijgen met 5%

Ook in 2025 blijft de relatief hoge inflatie de horeca parten spelen en stijgen de prijzen naar verwachting gemiddeld met 5%. Dit komt met name door oplopende personeelskosten. Loonsverhogingen in de horeca zijn nodig om concurrerend te blijven ten opzichte van andere sectoren als het gaat om het aantrekken van personeel. Hoewel de arbeidsmarkt inmiddels iets minder gespannen is, hadden circa vier op de tien horecabedrijven eind 2024 nog altijd last van het personeelstekort.

Fors meer faillissementen

Door een beperkte groei, hogere personeels- en inkoopkosten en een coronaschuld die moet worden afbetaald, gingen in de periode januari t/m november 351 horecabedrijven failliet. Dit waren er bijna 100 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De faillissementen betroffen met name restaurants, snackbars en (eet-)cafés.

Ook werden er in de eerste negen maanden van het jaar meer horecabedrijven vrijwillig beëindigd dan een jaar geleden. Naar verwachting blijft het aantal faillissementen ook in 2025 op hoog niveau, onder meer door de relatief hoge inflatie en een coronaschuld die moet worden afbetaald. Zo kampte eind 2024 één op de tien restaurants en cafés met een hogere problematische schuldenlast dan een jaar eerder.