ING: Houtbouw verlaagt energiegebruik en dus CO2-uitstoot

Beton vervangen door hout kan de CO2-uitstoot van de bouwproductie met ongeveer een factor 10 verlagen.

Door schaalvoordelen en hogere CO2-heffingen op beton en bakstenen wordt hout naar verwachting de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal en maakt goede kans de ‘elektrische auto van de woningbouw’ te worden.

Dit concludeert ING Research in het vandaag gepubliceerde rapport over houtbouw.

Bouwen met hout is volgens ING weer in opkomst. Veel bouwbedrijven zijn er mee bezig. Hout is goed industrieel te bewerken en het slaat CO2 op in plaats van dat er CO2 vrijkomt bij de productie zoals bij beton. Eén houten woning slaat ongeveer de jaarlijkse CO2-uitstoot op van de CV-ketels van acht huishoudens. Houtbouw is nog wel duurder dan traditionele bouw. Het gebruik van hout als bouwmateriaal is overigens eeuwenoud.
‘Over bouwen met hout bestaan veel mythes’, aldus Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building & Construction, ‘brandgevaar en de beschikbaarheid van voldoende productiehout zijn de belangrijkste. Beiden kunnen eenvoudig worden ontkracht.’
De beton-, cement- en bakstenenindustrie gebruikt zeer veel energie in het productieproces waardoor veel CO2 wordt uitgestoten. Per euro productiewaarde is het energieverbruik in deze sector ongeveer 10 keer zo hoog als in de houtindustrie. Beton vervangen door hout kan de CO2-uitstoot van de bouwproductie dus drastisch verlagen.

Als er op termijn 20% – zijnde de huidige ambitie van de gemeente Amsterdam – van de geplande 100.000 woningen van hout gebouwd wordt dan compenseert het houtgebruik van deze woningen de jaarlijkse CO2 uitstoot van het gasverbruik van bijna 170.000 huishoudens, zeg maar bijna van de stad Utrecht (181.000 huishoudens).
Hout heeft als bijkomend voordeel dat het slechts een vijfde van het gewicht van beton heeft en hoeft in het productieproces niet te drogen. Daardoor is het goedkoper en makkelijk te transporteren en zijn er minder zware funderingen nodig. Doordat hout lichter is kunnen bestaande gebouwen ook eenvoudiger uitgebreid worden met één of enkele verdiepingen (optoppen) waardoor het vloeroppervlakte en rendement van een bestaand gebouw kan toenemen.
Om personeelstekorten en oplopende bouwkosten te beperken wordt steeds meer ingezet op industrialisatie van het bouwproces. Door het lage gewicht is hout hiervoor zeer geschikt want grote houten prefab elementen zijn eenvoudiger te transporteren, preciezer te bewerken en eenvoudiger te bevestigen.