Huizenkoper neemt risico van overstroming nog niet mee in prijs

De risico’s van een overstroming in Nederland zijn klein, maar de gevolgen zijn groot. Door klimaatverandering neemt dit risico toe.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 23 augustus 2024

Uit de verkoopprijs van woningen met een hoger overstromingsrisico blijkt niet dat huizenkopers zich hiervan bewust zijn. Woningen met een groot overstromingsrisico zijn niet duidelijk goedkoper dan woningen zonder dit risico.

In het verleden hadden woningen met een middelgrote of kleine kans op overstroming wel een gemiddeld lagere prijs. De laatste jaren is er echter geen duidelijk prijsverschil meer, mogelijk door de krapte op de woningmarkt.

Wonen in de buurt van water wordt juist hoger gewaardeerd. Wordt hiervoor gecorrigeerd, dan lijken kopers wel in beperkte mate overstromingsrisico’s mee te wegen bij de aankoop van een nieuwe woning in de buurt van water.

Die uitkomst is in lijn met resultaten van eerder onderzoek. Het hoge water eind 2023 en de aandacht die media hebben voor de effecten van klimaatverandering maken consumenten bewuster van de risico’s van overstroming. Het toenemende bewustzijn kan in de toekomst leiden tot een andere prijsvorming in risicogebieden, maar ook marktomstandigheden spelen een belangrijke rol. Herhaalonderzoek kan dit aantonen.

Lianne Hans is onderzoeker Woningmarkt bij het Kadaster. Haar artikel ‘Prijseffecten overstromingsrisico’s op de Nederlandse woningmarkt’ is verschenen in Real Estate Research Quarterly, het kwartaalblad van de Vogon, en is te downloaden op www.vogon.nl