Houten woongebouw de Warren wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Het nieuwbouwproject De Warren in IJburg heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad.

De Warren is de eerste wooncoöperatie van Amsterdam. Het is een sociaal en duurzaam gebouw met 36 betaalbare huurwoningen. Het project kreeg ruim 25% van de stemmen. Wethouder Reinier van Dantzig en Arno Visser van Bouwend Nederland overhandigden afgelopen zaterdag op de Dag van de Bouw de prijs aan de bewoners, aannemer en architect.

Zelfbouw wooncoöperatie

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam. Het is de eerste zelfbouw wooncoöperatie van Amsterdam. Het gebouw is ontwikkeld door een groep Amsterdammers zelf en zij zijn collectief eigenaar en beheerder van het gebouw. Met dit gebouw laat deze bouwgroep zien dat duurzaam én betaalbaar wonen in de stad Amsterdam binnen handbereik is. Het gebouw is energiepositief, gebouwd van hout dat deels is hergebruikt. Kim Otten, initiatiefnemer van het eerste uur en nu bewoner van De Warren, is heel trots: ‘Wij zijn de eerste die het is gelukt, maar nog mooier is dat er nu veel andere wooncoöperaties aan het ontwikkelen zijn. Het is belangrijk voor de stad dat deze beweging blijft groeien, want we hebben behoefte aan meer zeggenschap bij bewoners zelf.’

Wethouder van Dantzig: ‘De Warren is een fantastische plek om te wonen en verdient het om deze prijs te winnen. Ik denk dat veel mensen willen wonen op een plek waar je naar elkaar omkijkt, met gemeenschappelijke ruimtes én die er zo ontzettend mooi uit ziet.’

10 finalisten

Bij deze editie van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2022 en augustus 2023 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 250 Amsterdammers uit 78 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Naast winnaar De Warren, eindigde Jonas (ook op IJburg) op de tweede en Mahonie (Houthavens) op de derde plek.

Laatste nieuws

Evenementen