Honderden nieuwe woningen Amsterdamse Jacob Geelbuurt opgeleverd

De eerste 262 nieuwe woningen van de Amsterdamse Jacob Geelbuurt Oost Fase 1 zijn opgeleverd. De woningen zijn ontworpen door Geurst & Schulze architecten in opdracht van woningcorporatie De Alliantie en maken deel uit van de stadsvernieuwing van de Jacob Geelbuurt in Slotervaart, stadsdeel Nieuw-West.

In 2013 is het vernieuwingsplan vastgesteld voor de Jacob Geelbuurt waarvan de nieuwbouw aan de Jacob Geelstraat het sluitstuk vormt. De wijk is onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Van Eesteren. Kenmerkend is de heldere tuinstedelijke structuur met veel groen, lange zichtlijnen, en open bouwblokken in ensembles rond groene hoven. De realisatie is tot stand gekomen in samenwerking met Bouwbedrijf M.J. De Nijs , Halmos, ZRi, Vericon en tuinarchitect John Koomen.

De Jacob Geelbuurt maakt onderdeel uit van het gebied dat door het Rijk is aangewezen als wederopbouwgebied van nationaal belang. Het nieuwe plan is geïnspireerd op de oorspronkelijke bebouwing en ontwikkeld met de bewoners van de gesloopte blokken.

Binnenhof

De nieuwe bouwblokken hebben gezinswoningen op de onderste twee verdiepingen met een voordeur aan de straat. Boven de maisonnettes liggen appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. Alle woningen hebben een goede buitenruimte in de vorm van een tuin, balkon of terras. Het parkeren is ingepast onder een pergola met begroeiing en is onderdeel van het groene binnenhof. Het binnenhof is een ontmoetingsruimte voor alle bewoners van het blok.

Inspiratie uit Kopenhagen

De architectonische uitwerking is geïnspireerd op de oorspronkelijke bebouwing met portieken in rode baksteen en met flauw hellende daken. In navolging van de oorspronkelijke ontwerpers van het AUP is opnieuw inspiratie gezocht bij de naoorlogse wijken in Kopenhagen die ook model stonden voor het AUP.

Naast de hellende daken bestaan de gevels uit roodbrons metselwerk met gele metselwerk kaders rond de bronskleurige aluminium kozijnen. De balkons liggen buiten het gevelvlak. Ze zijn aan de onderzijde afgeschuind en hebben afgeronde hoeken om een te zware impact op het gevelvlak te voorkomen en hebben een speciaal ontworpen hekwerk dat het zicht op eventuele rommel op het balkon afschermt zonder het balkon helemaal af te sluiten.

De gebouwen maken deel uit van een reeks bouwblokken en zijn bijna alle identiek. Door de variatie in metselwerkpatronen op de kopgevels en de verschillende kleuren rond de entrees onderscheiden de blokken zich van elkaar. De kunstwerken in de oorspronkelijke bebouwing van Leo Braat zijn opgeknapt en teruggeplaatst in de nieuw bouwblokken. Tussen de blokken zijn autoluwe straatjes, waar gespeeld kan worden, met beplanting die varieert per straat.