Hoge Rotterdamse onderscheiding voor bruggenbouwer Riek Bakker

Zonder landschapsarchitecte en stedenbouwkundige Riek Bakker had de zuidoever van de Maas er waarschijnlijk nu een stuk minder spannend en welvarend uitgezien. Voor haar visie die onder meer de Erasmusbrug en de Kop van Zuid opleverde, heeft Bakker van de gemeente Rotterdam de Johan van Oldebarnevelt-penning gekregen. 

Deze hoge gemeentelijke onderscheiding wordt toegekend aan personen die een grote internationale reputatie hebben opgebouwd. Hun inspanningen zijn (mede) ten goede gekomen aan de Rotterdamse samenleving. Bij de bronzen penning hoort de Van Oldenbarneveltspeld als draagbaar onderdeel van de onderscheiding.

Bakker (77) ontving de prijs uit handen van burgemeester Aboutaleb voor 'haar bijdrage aan Rotterdam als stad met innovatieve architectuur, gedurfde ontwerpen en unieke gebouwen. Als stad met internationale allure en een skyline om trots op te zijn. Haar inzet, vooruitziende blik en baanbrekende visie heeft Rotterdam blijvend veranderd.'

Van project- naar gebiedsontwikkeling

Als directeur van de toenmalige dienst dS+V  heeft Bakker een aardverschuiving teweegbracht. Onder haar leiding nam Rotterdam afscheid van gefragmenteerde projectontwikkeling en ging over op gebiedsontwikkeling. Gebaseerd op grote lijnen, zoals vastgelegd in het Masterplan dat zij begin jaren negentig met Teun Koolhaas, de oom van OMA-oprichter Rem Koolhaas, opstelde

Onmisbaar deel van de stad

Bakker stond aan de basis van de Kop van Zuid en de Erasmusbrug. Dankzij haar creatieve talent en sprekende pleidooien ging het visioen van de Kop van Zuid leven. Zij zag een stadsdeel van hoge kwaliteit, waar het goed wonen en ondernemen is en waar de culturele voorzieningen internationale toeristen trekken. Inmiddels is de Kop van Zuid volgens de gemeente uitgegroeid tot 'een onmisbaar deel van de stad en zijn beide oevers geïntegreerd tot een geheel'.