Hoe Jumbo de strijd wint om de Hema én Albert Heijn verslaat

De familie Van Eerd heeft alle kaarten om aan het langste eind te trekken in de slag om Hema. Na jaren onbetwist marktleiderschap van Albert Heijn in Nederland, is er voor het eerst een concurrent – een analyse van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2020

Terwijl de media vrolijk filosofeerden over het burgerinitiatief Hena en de Angelsaksen van Alteri een trukendoos openden om Hema te verkrijgen, is Parcom de enig overgebleven bieder, blijkt uit de berichtgeving van Het Financieele Dagblad vandaag. Parcom werkt samen met de ondernemende familie van Eerd die Jumbo heeft opgestuwd. Jumbo durft waar Albert Heijn twijfelt.

Albert Heijn greep eerder al mis bij V&D’s uitverkoop van La Place. Ook nu keek Albert Heijn wel naar Hema, maar pakte niet door. Hierdoor kan de periode van Albert Heijn als marktleider op de winkelmarkt ten einde komen.

Kloof
Op zich lijkt de afstand tot Jumbo nu nog groot. Albert Heijn heeft met 980 winkels een stabiel marktaandeel in de supermarktverkopen van 34,9% (ultimo 2019), maar het marktaandeel van Jumbo stijgt met 669 winkels naar 21%. Al is het markt aandeel in de supermarktverkopen van Jumbo twee keer zo groot als Lidl met 425 winkels en bijna vier keer zo groot als Aldi met 494 winkels, hier lijkt nog een kloof te gapen.

De gegevens van onderzoeksbureau Nielsen richt zich puur op supermarktomzet, maar inmiddels is er voor en achter de schermen grensoverschrijdende samenwerking met andere markten, zoals bleek met La Place. Jumbo verkoopt Hema-merken, op vastgoedgebied worden Hema-winkels omgekat tot Jumbo en ook distributiecentra werken samen.

De echte opmars van Jumbo gaat daarmee verder dan alleen supermarkten. Die was makkelijk te volgen: Jumbo had in 2002 maar 36 winkels. Door de overname van Laurus in 2007, Super de Boer in 2009 en C1000 in 2011 werd Jumbo ineens een serieuze nummer twee. Albert Heijn speelde de rol van marktleider perfect: niet overeten – 35% marktaandeel was genoeg – terwijl ook op de kleintjes werd gelet. De laatste tijd vertoont het imago van perfecte marktleider scheurtjes, doordat Jumbo een betere ondernemer blijkt te zijn, nu weer door een mogelijke combinatie van inkoop, distributie en vastgoed met Hema.

Ander risicoprofiel
Hema heeft met 770 winkels en 11.600 medewerkers een heel ander risicoprofiel dan supermarkten, ontdekte Marcel Boekhoorn met zijn deze zomer mislukte poging om Hema overeind te houden. Volgens Het Financieele Dagblad is zijn rol uitgespeeld, maar mogelijk is er achter de schermen nog wel een rol voor hem weggelegd, al was het alleen maar om de juridische kosten in de hand te houden.

De nieuwe veronderstelde eigenaar Parcom is in de bouw- en vastgoedwereld bekend door zijn participatie in groeiende tijdelijke huisvester Jan Snel. Voor Parcom is de schaalgrootte van de overname van Hema nieuw. De beide directeuren Gijs Vuursteen – zoon van de Heineken-ceo – en Bas Becks zijn echter wel bekend met het grote werk. Zij komen uit de stal van CVC van Ridder Rolly van Rappart, die in Nederland bekendheid verkreeg met het bod op de uiteindelijk genationaliseerde SNS Bank en in het vastgoed door de participatie in VolkerWessels.

Voor de Hema-directie onder leiding van Tjeerd Jegen zal Parcom een verademing zijn vergeleken met de andere kandidaat Alteri. Ook bij Parcom zal de Hema zwarte cijfers moeten schrijven, maar Vuursteen en Becks kunnen veel beter schakelen met Boekhoorn én een brug slaan naar de ondernemersfamilie Van Eerd.

Dat is nodig, want de tweede coronagolf zorgt bij Hema voor extra problemen. Hierover zal Jegen komende week meer vertellen, als hij met de cijfers over Q3 komt.

Patatzak
Ook de familie Van Eerd moet op de kleintjes letten. Van Eerd sloot een aantal vestigingen van La Place en saneerde de holding ‘om te voorkomen dat de patatzak onderin te groot wordt’. Met Hema is er echter weer patat genoeg.