Hilversum op zoek naar half miljard euro

De gemeente Hilversum is op zoek naar een half miljard euro. Daarmee wil hij het Mediapark een nieuw leven geven.

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2018

Het Mediapark moet worden omgebouwd tot een Media Campus voor de creatieve en digitale industrie. Het moet een plek worden om te werken, te wonen en te studeren, met restaurants, hotels en opleidingsinstellingen.

Dit heeft wethouder Wimar Jaeger gezegd op BNR Nieuwsradio. Voor de realisatie heeft hij ongeveer een half miljard euro nodig: € 200 mln voor de overname van het Mediapark, € 100 mln voor het verbeteren van het park en de infrastructuur en € 200 mln voor nieuwe investeringen. De wethouder hoopt dit te realiseren met een consortium van de huidige eigenaren van het park, huidige en toekomstige gebruikers, investeerders zoals pensioenfondsen maar ook particulieren, en overheden.

De omroepstad viert dit jaar dat het 100 jaar Mediastad is. Het Mediapark is het belangrijkste bedrijventerrein, de omroepsector de belangrijkste werkgever in Hilversum. De toekomst van Hilversum als Mediastad staat zwaar onder druk.

Allereerst lopen de inkomsten vanuit de reclamegelden sterk terug, zowel bij de publieke omroep als de commerciële zenders RTL en SBS.

Bovendien hebben de meest recente regeringen jaar na jaar minder geld aan de publieke omroep beschikbaar gesteld. 

Daarnaast speelt dat programma's steeds vaker buiten Hilversum worden gemaakt en uitgezonden.

De grootste bedreiging is dat er steeds meeer aanbieders komen van buiten de Nederlandse aanbieders, zoals YouTube, Netflix en HBO; de jonge doelgroepen kijken steeds vaker naar YouTube voor hun informatie en amusement. Daarmee staat de toekomst van de omroepen, en daarmee van het Mediapark, op de tocht.

De gemeente wil het denken over de toekomst van het Mediapark faciliteren en partijen bij elkaar brengen. Wat de wethouder betreft wordt niet alleen naar het terrein aan de kant van Bussum zelf gekeken maar wordt de hele wijk in beschouwing genomen.

Er loopt inmiddels een onderzoek naar campussen als de High Tech Campus in Eindhoven en de campus in het Deens Aarhus. Bureau UNStudio van architect Ben van Berkel is gevraagd een studie te maken naar de stedelijke ontwikkeling op en rond het Mediapark.

Begin maart wil wethouder Jaeger een bidbook presenteren met daarin de concrete plannen en de cijfers waarmee investeerders moeten worden verleid.