Hema naar schuldeisers, Boekhoorn buitenspel

Het is Marcel Boekhoorn niet gelukt een deal te sluiten om de Hema te behouden. De schuldeisers worden eigenaar van het bedrijf.

De obligatiehouders verlagen de schuld in ruil voor aandelen. De totale obligatieschuld van Hema zal hiermee dalen van € 750 mln naar € 300 mln en de groep obligatiehouders zal alle aandelen van HEMA B.V. in handen krijgen. De schuldenstructuur van Hema was op termijn sowieso onhoudbaar, maar de situatie werd snel slechter door de impact van Covid-19.  

De groep obligatiehouders vertegenwoordigt 62% van de zogenoemde Senior Secured Notes, Hema’s grootste obligatielening van € 600 miljoen, en meer dan 50% van de zogenoemde Senior Unsecured Notes, een obligatielening ter grootte van € 150 miljoen. Hema en haar kapitaalverschaffers hebben afgesproken om de schulden op een gecontroleerde wijze af te bouwen en zo de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. De kapitaalverschaffers staan volledig achter de strategie en toekomstplannen van Hema.

Als deze overeenkomst definitief wordt afgerond, zal de totale brutoschuld van Hema dalen van € 750 miljoen naar € 300 miljoen. De jaarlijkse contante rentelasten zullen door de overeenkomst dalen van circa €50 miljoen naar circa €30 miljoen. Verder wordt de kaspositie van Hema versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van €42 miljoen. Hierdoor beschikt HEMA over voldoende liquide middelen om verder te investeren in het bedrijf en om groei en winstgevendheid te stimuleren, zo zegt Hema.