Heijmans is 2018 goed begonnen

Beursgenoteerd Heijmans boekte over het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet dan over de vergelijkbare periode 2017. De orderportefeuille had eind maart een omvang van € 2 mrd.

Na moeizame jaren heeft het bouw- en ontwikkelconcern uit Rosmalen de weg teruggevonden. ‘Het herstel van Heijmans zet verder door in het eerste kwartaal van dit jaar. De aanpassingen die we in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, werpen hun vruchten af’, aldus Ton Hillen, deoHeijmans, in een korte toelichting op de eerste drie maanden van 2018. ‘Terwijl we de afgelopen jaren steeds te maken hadden met een matig eerste kwartaal, zien we nu een positief onderliggend resultaat. De orderportefeuille is toegenomen, waarbij de nieuwe intake voldoet aan de aangescherpte risicomaatstaven. Verscherpte aandacht bij orderintake blijft cruciaal om de stap te kunnen maken naar structurele winstgevendheid. Het ingezette substantiële herstel in winstgevendheid, en daarmee gepaard gaande significante reductie van de schulden, heeft ertoe geleid dat we de financieringsafspraken met onze bankengroep hebben kunnen openbreken, met als resultaat een verlenging tot 1 juli 2022.’

Vastgoed

De divisie Heijmans Vastgoed zet de positieve ontwikkeling door met een toegenomen omzet ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. In een krappe markt is het vullen van de verkoopetalage met voldoende aanbod een uitdaging. Desondanks zijn de totale woningverkopen in de eerste vier maanden van 2018 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Tot en met april zijn in totaal 455 woningen verkocht (zelfde periode 2017: 440 woningen). De verkoop aan particulieren is met 391 woningen gelijk gebleven (januari–april 2017: 392 woningen).

Nieuwe vastgoedprojecten die onlangs zijn verworven zijn onder meer 'Vestibule' met de ontwikkeling van 48 appartementen in Leidsche Rijn Centrum en 20 vrijstaande woningen aan de Ginkelse Heide in Ede. Eind juni gaat de bouw van Koningsoord, het winkelcentrum met bovengelegen appartementen in Berkel-Enschot, van start. De voorbereiding van een aantal grote gebiedsontwikkelingen is in volle gang, zoals Leidsche Rijn Centrum in Utrecht, Spaarndammerhart in Amsterdam en de ontwikkeling van 'Vertical' in Sloterdijk-Centrum, met 144 woningen en diverse commerciële functies.

De overgang naar gasloos bouwen komt in een versnelling en Heijmans heeft de ambitie hierin een regierol te vervullen door niet alleen op objectniveau, maar juist ook op gebiedsniveau gasloze oplossingen te ontwikkelen. Heijmans ziet gasloos bouwen als een kans om verduurzaming van de bebouwde omgeving structureel vorm te geven en de ontwikkeling en realisatie van 72 gasloze koopwoningen in het project Tromppark in Dordrecht is hier een voorbeeld van. Een te snelle invoering van de nieuwe wetgeving om gasloos bouwen verplicht te stellen kan leiden tot vertraging in het opstarten van nieuwe projecten. Hiermee zal de druk op de woningmarkt naar verwachting nog verder toenemen. Daarnaast is blijvende aandacht vereist voor het tot ontwikkeling brengen van nieuwe ontwikkellocaties in een markt die meer onder spanning komt te staan.

Gerelateerde artikelen: