Heijmans en Poort6 bouwen 154 woningen in Gorinchem

Heijmans en woningcorporatie Poort6 hebben onlangs de contracten voor de bouw van 154 nieuwe woningen in de wijk Haarwijk-Oost in Gorinchem.

In Haarwijk-Oost gaat Heijmans 130 duurzame huurwoningen bouwen voor Poort6. Daarnaast kocht Heijmans in dezelfde buurt een stuk grond van Poort6 om hier ook 24 koopwoningen te kunnen realiseren. Naar verwachting start Heijmans in september 2025 met de bouw van de woningen. 

“De woningen die nu in Haarwijk-Oost staan, zijn echt aan vernieuwing toe. Samen met Poort6 maken we hier een nieuwe groene buurt van. Passend bij de nieuwe wijk aan de Van Zomerenlaan”, aldus Clemens Hoedjes van Heijmans. 

Groene en sociale buurt

De 154 woningen komen straks te liggen in een buurt met gebiedseigen, bloemrijke grassen en bomen. “We vinden het belangrijk dat onze huurders en de kopers straks niet alleen in een fijn duurzaam huis wonen, maar ook in een gezonde en prettige leefomgeving. Daarom komt er veel groen rond de woningen. Met zitbankjes, ruimte om een ommetje te maken of te fietsen in de buurt. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel. En maakt spontane ontmoetingen tussen buren mogelijk. De bomen zorgen daarnaast voor schaduwplekken in de lente en de zomer. Ook helpt het groen om regenwater beter af te voeren”, vertelt Marije Buursink, directeur-bestuurder van Poort6.

Conceptueel en duurzaam bouwen

Heijmans bouwt de nieuwe duurzame woningen conceptueel (prefabricage). Veel onderdelen worden al in de fabriek in elkaar gezet. “Zo kunnen we relatief snel ontwikkelen en bouwen. En houden we de overlast in de omgeving zo klein mogelijk”, vertelt Clemens Hoedjes van Heijmans. “De woningen zelf worden natuurlijk duurzaam. Met zonnepanelen, een eigen bodem-warmtepomp en een mos-sedum dak op de bergingen. Zo verhogen we het wooncomfort voor toekomstige bewoners. En blijven de woonlasten laag. Ook bouwen we natuur inclusief. In de gevels komen daarom nestkasten voor vogels en vleermuizen.”