Havensteder en Plegt-Vos bouwen sociale huurappartementen in Capelle aan den IJssel

Havensteder is onlangs gestart met de bouw van 161 duurzame sociale huurappartementen in de Capelse wijk Fascinatio.

De woningcorporatie werkt daarbij samen met bouwbedrijf Plegt-Vos en de architecten van KAW. De energiezuinige nieuwbouwwoningen worden grotendeels gebouwd met kant-en-klare elementen uit de Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos. Dat is duurzaam en tijdbesparend.

Daarnaast krijgt de buitenruimte ook veel aandacht en wordt er een klimaatbestendige binnentuin ontworpen. De eerste fase – 66 appartementen – wordt naar verwachting opgeleverd in het voorjaar van 2025. De overige 95 appartementen van fase twee zijn in het voorjaar van 2026 klaar.     

Uitbreiding wijk

De wijk Fascinatio is de jongste wijk van Capelle aan den IJssel en bestaat sinds 2001. Op dit moment wonen mensen met name in de binnenring van de wijk, waar overwegend duurdere woningen staan. De 161 sociale huurwoningen - gebouwd met financiële steun van de provincie Zuid-Holland en het Rijk - dragen bij aan een wijk waar plek is voor iedereen.  

Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: ‘Met deze fraaie en toekomstbestendige appartementen van uiteenlopende omvang bieden we een thuis aan mensen met verschillende woonwensen. De duurzame sociale huurwoningen zijn een mooie uitbreiding van de wijk Fascinatio én de gemeente Capelle.’  

Duurzame conceptbouw

Het woongebouw krijgt twee woonblokken met elk drieëndertig 3-kamerwoningen en een blok met achtentwintig 2-kamerwoningen. Het derde blok - met 2-, 3- en een enkele 4-kamerwoning - zorgt met 9 verdiepingen voor een hoogteaccent. Alle 161 appartementen worden energiezuinig en duurzaam. Zo gaat stadswarmte zorgen voor verwarming en warm water. De combinatie van mechanische ventilatie en warmteterugwinning dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Ook krijgen alle woningen topkoeling, een koelsysteem waarmee de temperatuur in de woning verminderd kan worden. Uiteraard komen er zonnepanelen op het dak.  

Aandacht voor groen en parkeren

Het nieuwe appartementengebouw krijgt een grote binnentuin. Die wordt klimaatbestendig ontworpen, met oog voor biodiversiteit. Bij het ontwerp van het groen en de parkeervoorzieningen in de omgeving van het woongebouw is ook de gemeente betrokken.