Haarlems V&D-pand krijgt nieuw leven als Le Magasin

Het monumentale V&D-gebouw aan de Grote Houtstraat in Haarlem gaat, als het aan de gemeente ligt, binnen enkele jaren door het leven als Le Magasin, een mixed-use complex met winkels, appartementen, kantoren, parkeergarage, fietsenstalling en een restaurant.

Ontwikkelaars 3W Real Estate en AT Capital zijn sinds 2021 eigenaar van het pand. Samen met de gemeente Haarlem willen ze mixed-use complex Le Magasin realiseren. De verbouwing van het gebouw met een oppervlakte van 18.000 m² moet in twee stappen plaatsvinden. De onderste verdiepingen worden als eerste aangepakt. In de kelder worden een autoparkeergarage, bergingen en fietsenstallingen, waaronder een openbare, gecreëerd. De fietsenstalling biedt plaats aan 800 rijwielen. In de plint en op de eerste verdieping komen winkels, zoals de nieuwste formule van de Hema op 2.625 m², en kantoren.

De hogere verdiepingen, de tweede tot en met de achtste, worden later verbouwd. Hier komen kantoren en 24 appartementen. Op de bovenste verdieping wordt een restaurant gebouwd. Het restaurant en het monumentale trappenhuis worden openbaar toegankelijk.

Nieuwe functie voor monument

Het pand is een rijksmonument en heeft een nieuwe functie nodig sinds warenhuis V&D in 2019 stopte. De verbouwing maakt het monument volgens de gemeente Haarlem gereed voor de toekomst. ‘De openbare fietsenstalling past bij de ambities om fietsen en duurzaam vervoer te stimuleren. Het oude V&D-gebouw krijgt een nieuwe rol in de stad. Met winkels, woningen en voorzieningen zoals een fietsenstalling en restaurant wordt het gebouw weer een belangrijke plek voor inwoners en bezoekers van Haarlem’, schrijft de gemeente op LinkedIn.

De gemeente en ontwikkelaars hebben de afgelopen jaren gesproken met belanghebbenden, zoals bewoners, ondernemers en erfgoedorganisaties. Er zijn ook gesprekken geweest met ondernemers uit de Gierstraat, omdat deze straat moet worden aangepast door de bouw van de parkeergarage en fietsenstalling.

Het beeldbepalende pand van architect Jan Kuijt aan de Grote Houtstraat werd in 1934 geopend. Vanwege de monumentale status zijn de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Haarlemse AOK betrokken bij het ontwerpproces.