Grote uitdagingen voor proptech in Europa

De Europese proptechsector staat voor grote uitdagingen. In vergelijking met andere regio’s in de wereld is het concurrentievermogen minimaal.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2019

Daarbij komt dat data nog altijd in meerderheid worden opgeslagen als PDF. Tenslotte moet het risico op cybercrime worden ingeperkt.

Rics werkt nauw samen met de Europese proptech-industrie om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Meer transparantie, maar vooral gemeenschappelijke standaarden vormen een belangrijk deel van de oplossing.

Hoewel de Europese proptech-sector relatief klein is, heeft Europa een rijk en veelbelovend proptech-ecosysteem. Inclusief het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zijn er een kleine 3000 proptech-start-ups en zo’n 15 (multi)nationale proptech-netwerken. Deze netwerken koppelen de start-ups aan vastgoedbedrijven en helpen zo de vastgoedsector te innoveren en de digitale transformatie te vergemakkelijken. Tegelijkertijd veranderen traditionele bedrijven hun strategie en zoeken ze naar nieuw en divers talent, dat nieuwe technische vaardigheden en specialisaties heeft waardoor de bedrijven efficiënter, duurzamer en innovatiever worden. Rics is ervan overtuigd dat de digitaliseringsgolf die de vastgoedsector nu overspoelt, alleen volledig kan worden benut als data en processen zijn gestandaardiseerd.

Het concurrentievermogen van de Europese proptech-sector vertoont aanzienlijke lacunes in vergelijking met andere wereldregio’s, zoals de VS en China. Dit is het gevolg van marktfragmentatie – elk land heeft zijn eigen beleid en wetgeving – en van het gebrek aan venture capital, waardoor start- en scale-ups moeite hebben met de financiering van noodzakelijke investeringen.

Een ander probleem is dat de meeste vastgoeddata nog steeds in fundamenteel papieren vorm worden bewaard. Ze zijn digitaal slechts beschikbaar als PDF of als scan van originele documenten. Dit maakt het delen van gegevens binnen organisaties en binnen de gehele markt problematisch. Gemeenschappelijke gegevensstandaarden en gegevensmodellen zijn er niet. Het werkelijke potentieel dat data voor de vastgoedmarkt hebben, kan alleen worden ontsloten als ze kunnen worden gedeeld. Dan pas is samenwerking mogelijk en kan tegemoet worden gekomen aan de behoeften van alle stakeholders.

Last but not least: het risico dat gevoelige, persoonlijke of klantinformatie verkeerd wordt behandeld is aanzienlijk en dat kan ernstige gevolgen hebben. Criminelen worden inventiever en inbreuken op de beveiliging kunnen verwoestende gevolgen hebben voor een bedrijf.

Om al deze uitdagingen aan te gaan waarmee de industrie wordt geconfronteerd, stimuleert Rics de Europese proptech-sector gemeenschappelijke standaarden vast te stellen en transparanter te worden.

www.rics.nl