Groei bouwproductie verschuift

De groei van de bouwproductie verschuift van woningen naar wegen en bedrijfspanden. Nieuwbouwwoningen worden  duurder en groter, aldus het ING Economisch Bureau.

Prijzen van nieuwbouw worden opgedreven door een toenemende vraag in combinatie met een afnemend aanbod van bestaande woningen. Ook de trend dat nieuwbouwhuizen groter worden, leidt tot gemiddeld hogere prijzen van nieuwbouw. Intussen verschuift de volumegroei in de bouw van woningbouw naar de infrasector en de utiliteitsbouw. Daar trekt de groei aan doordat de overheid extra geld uitgeeft voor nieuwe wegen en bedrijven in bedrijfspanden investeren. In deze deelsectoren zijn minder capaciteitsproblemen dan in de woningbouw waardoor verdere groei mogelijk is.

Koopwoningen worden sinds 2015 weer groter. De gemiddelde brutovloeroppervlakte van bouwvergunningen steeg van 185 m² in 2015 naar 199 m² in 2018. Projectontwikkelaars zetten in op grotere duurdere woningen die meer winst kunnen opleveren. Dit leidt tot prijsstijgingen van de gemiddelde koopprijs van nieuwbouw.

De prijzen van nieuwbouw stijgen ook door een toenemende vraag. Gecorrigeerd voor kwaliteit en grootte werden nieuwbouwwoningen in 2018 bijna 13% duurder ten opzichte van een jaar eerder. Dit is een hogere prijsstijging dan bij bestaande woningen. Nieuwbouw wordt door het afnemend aanbod van bestaande woningen eerder een optie voor woningzoekenden.

‘Het duurt bij nieuwbouw vaak wel ruim een jaar voordat de koper ook daadwerkelijk de sleutel krijgt. Dit leverde voorheen, tijdens de crisis, voor kopers extra onzekerheid op, want zij wisten dan niet of zij dan nog wel hun oude huis konden verkopen en tegen welke prijs’, aldus Maurice van Sante, senior econoom bij het ING Economisch Bureau. ‘In de huidige krappe woningmarkt maken potentiële kopers van nieuwbouw zich daar minder zorgen om.’

Minder capaciteitsproblemen
Door een verschuiving van de groei van de woningbouw naar de utiliteitsbouw en de infrasector blijft een volumetoename van de totale bouwproductie mogelijk. In deze deelsectoren is de groei de afgelopen jaren minder uitbundig geweest en zijn er minder capaciteitsproblemen. Het aantal bouwbedrijven dat aangeeft met personeels- of materiaaltekorten te kampen is het afgelopen jaar ook afgenomen. De productie lijkt dus door de verschuiving beter aan te sluiten op de beschikbare capaciteit. De groei van de totale bouwproductie zet naar verwachting door maar wel op een lager niveau, in 2019 circa 5% en in 2020 3,5%.

Minder prijsverhogingen
Ook de prijzen lijken in de bouw minder hard te stijgen. In maart 2018 wilde meer dan driekwart van de bouwbedrijven de prijzen verhogen. In mei 2019 is dit afgenomen tot minder dan vier op de tien. Hoewel over het algemeen minder bouwbedrijven de prijzen willen verhogen, zijn er in de infrasector wel meer bedrijven die prijsverhogingen in petto hebben. Zo waren er in april en mei 2019 voor het eerst sinds circa 5 jaar meer infrabedrijven dan B&U bouwbedrijven die de prijzen wilden verhogen.