Gemeenten verwachten winkel- en horeca-faillissementen door Coronacrisis

Uit een onderzoek onder gemeenten blijkt dat het overgrote deel een toename van faillissementen van winkels en horecagelegenheden voorziet.

Wat zijn de effecten van de coronacrisis op de winkelstraten in de binnensteden? Die vraag heeft Stec Groep voorgelegd aan de Nederlandse gemeenten. Uit een respons van 80 gemeenten komt naar voren dat het overgrote deel van respondenten denkt dat de coronacrisis leidt tot faillissementen van winkels en horecazaken in de centra, respectievelijk 85% en 70%.

Daarnaast verwacht meer dan de helft dat een groeiend aantal persoonlijke dienstverleners, zoals kappers en schoonheidssalons, de deuren moet sluiten. Voor bioscopen, theaters en poppodia zien gemeenten de toekomst positiever in: slechts 10% verwacht faillissementen. Het is een zware tijd voor ondernemers en vastgoedeigenaren in centra, maar ook voor de hele keten daaromheen. De huidige marktomstandigheden kunnen leiden tot een leegstandsgolf in centra, zo is de verwachting.  

Gemeenten adviseren ondernemers lokaal meer te gaan samenwerken met collega-ondernemers en in gesprek te gaan met vastgoedeigenaars over de huurprijzen van winkelpanden. 60% van de gemeenten vindt deze namelijk te hoog, blijkt uit het voorlopige rapport. De volledige versie verschijnt over enkele weken.