Gemeenten maken onvoldoende werk van levensloopbestendige woningbouw

Vanwege het gebrek aan levensloopbestendige woningen krijgen veel gemeenten van hun 55plus-inwoners een onvoldoende. Dit blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 34.600 leden van 50 jaar en ouder.

Actief gemeentelijk woonbeleid voor senioren is volgens de vereniging van groot belang om te zorgen dat de kansen op een passende woning voor mensen van alle leeftijden verbeteren. "Veel oudere mensen willen wel verhuizen, maar zien dat er niet of nauwelijks passende, kleinere woningen beschikbaar zijn. Als die niet worden gebouwd kunnen ze geen kant op en komen er geen woningen vrij voor de groep mensen die juist staan te springen om een iets ruimer huis. Het is daarom van groot belang voor gemeenten om ouderen tijdig te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen," zegt directeur Cindy Kremer.

Onvoldoende seniorenwoningen

De beschikbaarheid van levensloopbestendige woningen voor senioren laat in de meeste gemeenten veel te wensen over. Gemiddeld krijgen gemeenten hiervoor slechts een 4,8. "Gemeenten kunnen de bouw van levensloopbestendige nieuwe woningen in hun gebiedsontwikkeling vastleggen en zelf initiatieven nemen. In overleg met ontwikkelaars, bouwers en makelaars moeten de woonbehoeften van senioren worden omgezet in de bouw van geschikte seniorenwoningen. Dat is in het belang van alle inwoners", aldus Kremer.

Wijdemeren, Buren, Schouwen-Duivenland (ieder 5,1), Vlissingen (5,2) en Kaag en Braassem (5,3) werden het laagst beoordeeld door hun inwoners. Het beste oordeel komt uit Oldenzaal (7,1) Nunspeet, Winterswijk (beide 7,0), Kerkrade (6,9) en Hardenberg (6,8). De ledenpeiling is uitgevoerd door Miles Research; 34.600 VEH-leden vulden het onderzoek in.

img
Redacteur
Profiel