De gemeente Groningen is gestart met de partnerselectie voor de ontwikkeling van het Spoorkwartier, een nieuwe hoogstedelijke stadswijk in het Stationsgebied van Groningen.
Direct ten zuiden van het Hoofdstation ontstaat de komende jaren een dynamisch en gemengd woon-werkgebied dat een belangrijke impuls geeft aan de ruimtelijke, economische en maatschappelijke ontwikkeling van de stad.
Het Spoorkwartier is strategisch gelegen tussen de binnenstad, de Rivierenbuurt en het Hoofdstation, het belangrijkste OV-knooppunt van Noord-Nederland. Door de vernieuwing van het station, de aanleg van het nieuwe busstation en het Zuidplein ontstaat ruimte voor een hoogwaardige, groene en duurzame stadswijk met een stedelijke mix van wonen, werken, voorzieningen en ontmoeten.
Vier kwadranten
Het gebied is verdeeld in vier kwadranten. Deze partnerselectie richt zich primair op de ontwikkeling van Kwadrant 3 en 4. Hier is ruimte voor een breed woonprogramma, kantoren, voorzieningen en een actief plintprogramma. In latere fases kunnen op initiatief van de gemeente ook delen van Kwadrant 1 en 2 onderdeel worden van de samenwerking. De gemeente blijft eigenaar en publiek regisseur, maar zoekt een private partner die vroegtijdig betrokken is bij de verdere planvorming, realisatie en exploitatie.
Met het Spoorkwartier zet Groningen in op duurzame verdichting in de directe nabijheid van het station, met een intensief en toekomstgericht ruimtegebruik. Het wordt een autoluw, klimaatadaptief en circulair gebied met veel aandacht voor groen en ecologie. De voetganger en fietser staan centraal in de inrichting van de openbare ruimte.
Zuidplein
Het Spoorkwartier heeft een ontwikkelpotentie van in totaal 113.000 m² bvo. In eerste instantie heeft de partnerselectie betrekking opde ontwikkeling van kwadrant 3 en 4 met een ontwikkelpotentie van maximaal 34.000 m² bvo met een gemengd programma van woningen, werkruimtes, horeca en winkels en maatschappelijke voorzieningen. Het spoorkwartier is opgesplitst in vier kwadranten. Het Zuidplein, dat het hart van het gebied vormt, speelt hierbij een centrale rol als een levendige, groene ontmoetingsplek die het station verbindt met de omliggende wijken.
In het gebied wordt verder de ruimte geboden voor de ontwikkeling van een hotel en kantoren in kwadrant 2. Binnen kwadrant 1 wordt de Grote Popzaal gerealiseerd. De plannen voor dit deel van de ontwikkeling wordt komende periode vormgegeven. Mogelijk maken (delen van) kwadrant 1 en 2 later ook deel uit van de opgave voor de partner.
De partnerselectie vindt plaats in twee fasen. In de eerste voorselectiefase worden maximaal drie partijen geselecteerd die deelnemen aan de selectiefase. Tijdens de selectiefase wordt gewerkt aan het gezamenlijk opstellen van een breed gedragen ontwikkelvisie en financiële strategie. Uiteindelijk zal met de winnende partner een intentieovereenkomst worden gesloten om het haalbaarheidsonderzoek en de verdere ontwikkeling van het Spoorkwartier gezamenlijk vorm te geven. De volledige tenderdocumentatie is beschikbaar via het tenderplatform van Akro Consult.