Gemeente Almelo vestigt voorkeursrecht op gronden in Aalanderveld

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo heeft een wettelijk voorkeursrecht gevestigd op gronden in Aalanderveld.

Het gaat om gronden ten noorden van de wijk De Schelfhorst - de een na grootste wijk van Almelo- en ten noorden en oosten van Aadorp. Het college wil zo regie houden op deze locaties voor woningbouw en prijsopdrijving door grondspeculatie voorkomen. Een grondeigenaar die zijn grond wil verkopen moet eerst zijn perceel aanbieden aan de gemeente.

Weilanden en akkers

Het gebied bestaat nu nog uit weilanden en akkers en slechts hier en daar bebouwing. Woningbouw in Aalanderveld (115 hectare aan de zuidkant van het Lateraalkanaal) maakt onderdeel uit van plannen om de komende tien jaar in Almelo 4.100 nieuwe woningen te realiseren. Direct grenzend aan Aadorp en nabij de wijk De Schelfhorst ziet de gemeente ruimte voor de bouw van 700 tot 1.000 nieuwe woningen. Daarbij geldt als uitgangspunt: 30% goedkoop, inclusief sociale nieuwbouw, 40% betaalbaar en 30% dure woningbouw.

Een voorkeursrecht helpt, aldus de gemeente, ook om versnippering van grondeigendommen tegen te gaan. Diverse aannemers en ontwikkelaars hebben in het verleden al grondaankopen gedaan in het gebied. Woningbouw in Aalanderveld maakte eerder onderdeel uit van het ambitieuze woningbouwplan Waterrijk.

img
Redacteur
Profiel