GPE in beroep om terugbetalen lidmaatschap vastgoedcursus

Cursusbedrijf Great Property Experience (GPE) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat zij het curusgeld van 44 voormalige cursisten moet terugbetalen. Volgens GPE is er anders dan de rechter stelt geen sprake van misleidende handelspraktijken. 

De rechtbank Midden-Nederand oordeelde in oktober dat Great Property Experience, een cursusbedrijf voor aspirant-vastgoedbeleggers, bijna  € 600.000 aan cursusgeld moest terugbetalen. De boze curusisten hadden allemaal deelgenomen aan het het zogeheten Black Badge programma dat behalve intensieve begeleiding ook exclusieve toegang tot het zogeheten ProRanq-platform beloofde, hierin zouden de vastgoeddeals voor het oprapen liggen, vaak wel 30 tot 40% beneden de marktwaarde.

Misleidende handelspraktijk

Met name over het aantal en de kwaliteit van die ‘koopjes’ waren de boze deelnemers niet tevreden. Het leidde uiteindelijk tot een gang naar de rechter die de cursisten in kort geding gelijk af. Ook volgens de rechter leverde ProRanq minder dan het beloofde en was er daarom sprake van een misleidende handelspraktijk. GPE, waarvan de oprichters Pieter Monsma en Frank Banker inmiddels uit elkaar zijn gegaan,  moeten € 591.000 cursusgeld -een jaarlidmaatschap voor het Black Badge programma kostte € 16.000 (excl. BTW)- terugbetalen. 

Bestemd voor bestaande klanten

Via advocaat Rolf Woltinge laat GPE weten in beroep te gaan tegen de uitpraak. Volgens Woltinge is er geen sprake van misleidende handelspraktijken. 'Zo is het vonnis gebaseerd op een enkele video-opname van een bijeenkomst van GPE, waarin onjuiste uitspraken omtrent een bepaalde tool van GPE zouden zijn gedaan, terwijl aantoonbaar is dat deze opname slechts voor bestaande klanten beschikbaar is en aldus niet misleidend kan zijn voor potentiële klanten. Deze hebben immers geen toegang tot dit exclusieve materieel voordat de overeenkomst wordt gesloten. GPE zal vanwege dergelijke fundamentele onjuistheden – en vele redenen daarnaast – in hoger beroep gaan.'