Fort aan de Winkel in de verkoop

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft Fort aan de Winkel in Abcoude in de verkoop gezet. Een koper mag het bescheiden campingterrein nieuwe leven inblazen. 

Het Rijksvastgoedbedrijf is gestart met de openbare inschrijving zonder voorselectie van Fort aan de Winkel, gelegen aan de Winkeldijk 16-17 te Abcoude.

Het ruime fortterrein van 7 hectare groot bevat een fortwachterswoning en genieloods, samen goed voor 761 m2 bvo,  die omgeven zijn door veel groen,met aan de noordzijde vrij uitzicht over landelijk gebied. Het terrein van Fort aan de Winkel, goed voor 70.000 m2,  was ooit in gebruik als camping voor militairen.

Fort aan de Winkel is als onderdeel van de Hollandse Waterlinie UNESCO Werelderfgoed en kent een uitzonderlijke cultuurhistorische waarde. Daarnaast zijn de fortwachterswoning, genieloods en het verdedigdbaar aardwerk (forteiland) rijksmonumentaal. 

De woning en genieloods zijn tijdelijk in beheer bij een leegstandsbeheerder (anti-kraak) en worden bij verkoop vrij van gebruik opgeleverd. Een gedeelte van het buitenterrein is tot medio 2025 in tijdelijke geliberaliseerde pacht uitgegeven.

Het object heeft onder andere de bestemmingen natuur en verblijfsrecreatie. Hierbinnen zijn 25 stacaravans, een kantine en toiletgebouw toegestaan. Tevens is permanente bewoning van de bedrijfswoning op het terrein mogelijk. De natuurbestemming staat agrarisch medegebruik toe. De gemeente Ronde Venen moedigt passende initiatieven aan die het object duurzaam in stand houden, beter beleefbaar en toegankelijk maken. Het Ontwikkelkader forten De Ronde Venen (2017) benoemt onder andere recreatieve bebouwing (tiny houses), exclusieve horeca en gebruik als pleisterplaats voor verschillende initiatieven als opties voor het object. 

Vanaf 12 december kunnen onvoorwaardelijke biedingen wordt uitgebracht. Het wordt wordt op 13 februari 2025 in beginsel gegund.