Expo: grote niet-Duitse investeerders zijn zeldzaam

‘Dit is geen rustige Expo Real, ik heb een heel druk schema’, zei Jochen Schenk, ceo van de Duitse investeringsmaatschappij Real IS, op de openingsdag van de beurs in München.

Schenk toonde zijn agenda voor de drie dagen van het evenement: ‘Woensdag lijkt leeg, maar dan heb ik mijn afspraken buiten de beurs. De zaken gaan heel goed. Tegen eind 2021 zullen we € 1,5 mrd euro hebben geïnvesteerd.’

Sinds het begin van de pandemie hebben de nevenvestigingen van Real IS in o.a. Frankrijk, Nederland en Spanje de zaken in het buitenland draaiende gehouden. 'We hebben veel deals gesloten, ondanks de reisbeperkingen', aldus Schenk. 

Real IS is ook actief in Australië met een eigen dochteronderneming. Ondanks de zeer strenge Covid-regels is het bedrijf erin geslaagd deals te sluiten in Melbourne en Sydney. Hierdoor hebben zij de Chinezen verslagen, omdat investeringen vanuit Hong Kong tijdelijk waren opgeschort.

Op Expo Real dit jaar zijn grote niet-Duitse investeerders zeldzaam volgens Schenk. De focus ligt duidelijk meer op Duitsland. Kantoorontwikkelaars zijn op zoek naar kopers omdat grootschalige kantoren schaars zijn in plaatsen als München. 

Apple, Microsoft en het moederbedrijf van Real IS, BayernLB, zijn allemaal op zoek naar ruimte, en nu er niets beschikbaar komt tot 2024-2025, hebben zij besloten te kiezen voor voor nieuwe ontwikkelingen.

Volgens Schenk beperkt de schaarste zich niet alleen tot München. Hij wijst erop dat DKB (Deutsche Kredit Bank) dezelfde ervaring had toen zij in Berlijn ruimte zocht voor een nieuw hoofdkantoor. ‘Ze konden niets vinden’, merkte hij op, eraan toevoegend dat bedrijven hun kantoorruimte niet inkrimpen, als ze al iets doen gaan ze onderverhuren.

Volgens Schenk gaan werknemers nu ongeveer 30% thuis werken. ‘Werken op afstand werd al gedaan voor corona, maar in Duitsland was het niet algemeen geaccepteerd. Sinds de eerste dag van de pandemie werkt het echter goed. Nu zien we een mix van thuiswerken en naar kantoor gaan als een ideale combinatie.’