Excellente gebiedsontwikkeling gemarkeerd met ULI ginkgo-boom

Het Urban Land Institute (ULI) reikt jaarlijks een prijs uit voor buitengewoon leiderschap in stedelijke (her-)ontwikkeling. In het voorjaar van 2018 ontving Wienke Bodewes de ULI Award voor zijn bijdrage aan de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland. 

Naast de bij de prijs behorend trofee omvat de Award ook het planten van een ginkgo biloba (Japanse notenboom). De ginkgo staat symbool voor eenheid, vriendschap, tijdloosheid en levenskracht. Op donderdag 6 december legde Wienke Bodewes zelf de laatste hand aan het planten van zijn boom, op Cruquius, prominent naast de hoofdingang van het nieuwe hoofdkantoor van Amvest.

De eerste boom staat op Katendrecht, een van de gebieden waar de winnaar van 2017, Peter van der Gugten, een bepalende bijdrage aan heeft geleverd. Met het planten van deze volgende boom wordt wederom een bijzondere stedelijke ontwikkeling gemarkeerd. Op Cruquius (ca. 10 ha groot) ontwikkelt Amvest een gemengd stedelijk gebied met circa 1.500 woningen en circa 14.000 m2 commercieel vastgoed.

Bodewes
Sinds 2007 is Wienke Bodewes algemeen directeur van Amvest waar hij dit jaar afscheid neemt. Bodewes heeft een grote staat van dienst opgebouwd en drukte zijn stempel op diverse bijzondere projecten zoals Almere Duin, Strijp R in Eindhoven en Cruquius in Amsterdam Oost. Van 2010 en 2016 was hij bovendien voorzitter van de NEPROM, de belangenbehartiger voor ontwikkelend Nederland waar hij tijdens de crisis thema’s agendeerde zoals integriteit en duurzaamheid.

De jury onder leiding van Patrick Kanters (APG) bleek onder de indruk van Bodewes. “Wienke Bodewes is bevlogen, heeft
kennis van zaken, oneindige energie en lef. Hij is een originele denker met een bijdrage aan het maatschappelijk debat zoals recent bij de discussie over de voorraad maatschappelijk woningen in Amsterdam. Bijzonder aan Bodewes is dat hij naast excellent leiderschap binnen zijn discipline ook in staat is anderen daarbuiten te inspireren”.

2019
Tijdens de ULI Netherlands Annual Conference & Award Diner, op 22 mei 2019 in Rotterdam, wordt de 3de “ULI Netherlands Leadership Award for Outstanding Urban (Re)Development” uitgereikt door de voorzitter van de jury, Pieter Hendrikse (CEO JLL Nederland). In deze jury neemt ook Wienke Bodewes plaats, als winnaar van de ULI Award 2018.