Europese steden niet klaar voor extreme hitte

De aanpak van hittegolven moet topprioriteit worden in Rotterdam, Amsterdam en andere grote steden, want Europese steden zijn daar nu niet op voorbereid. Dat blijkt uit onderzoek van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco, dat 24 grote steden analyseerde.

Hittegolven vormen volgens het onderzoek van Sweco grote risico’s voor de volksgezondheid. Ook zouden ze een negatief effect op infrastructuur en economische productiviteit in stedelijke gebieden hebben. Expert hittestress Lucas Nieuweboer: “Europa wordt steeds heter en verstedelijkt tegelijkertijd steeds verder. Dat hitteprobleem gaat niet vanzelf weg, we moeten steden transformeren om beter bestand te zijn tegen de hitte. Voor dit onderzoek zijn 24 grote Europese steden bekeken. In klimaatplannen van die steden staat vaak niets over hitte, dat moet snel veranderen.”

Volgens Nieuweboer is met name in Noordwest-Europa actie nodig: “In Zuid-Europa zijn ze wel wat gewend, maar hier in Noordwest-Europa zijn steden van oudsher ingericht op kou en niet op hitte. Terwijl de klimaatverandering daar inmiddels wel om vraagt. Overheden en beleidsmakers moeten dit een cruciaal onderdeel maken van de groene transitie in stedelijke gebieden.”

Aanbevelingen

Momenteel woont 55% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Tegen 2050 wordt verwacht dat dit bijna 70% zal zijn. In het rapport staat dat sommige steden al stappen in de goede richting zetten om de hitte te bestrijden. Maar als het gaat om kwetsbare groepen moet er nog veel gebeuren.

Voor de periode 2021-2027 is 680 miljard EU-budget beschikbaar voor aan klimaat gerelateerde maatregelen, er is dus financiering beschikbaar. In het rapport doet Sweco een aantal concrete aanbevelingen, zoals het beschermen van kwetsbare groepen. Dat kan bijvoorbeeld door de koeling van kleuterscholen, woonzorgcentra en verpleeghuizen te verbeteren.

Data spelen naar inzicht van Sweco een belangrijke rol voor betere hittebeoordeling en -beheer. Daarnaast zou een update van beleid noodzakelijk zijn om kwetsbare groepen te beschermen tegen hitte en de volksgezondheid te waarborgen. Ook pleit Sweco voor meer schaduwplekken, meer groen in de stad en meer groenblauwe infrastructuur (natuurlijke en halfnatuurlijke landschapselementen).