Eurocommercial realiseert 10% huurgroei

De beursgenoteerde retailbelegger Eurocommercial Properties heeft het afgelopen jaar (maart 2018 - maaart 2019) 10,3% huurverhoging gerealiseerd bij nieuwe en vernieuwde contracten. 

De huurstijging bedroeg in België 8,8%, 9,1% in Frankrijk, 13,1% in Italië en 8,3% in Zweden. De like for like huurinkomsten van Eurocommercial Properties over de afgerlopen 9 maanden zijn gestegen met 2,3%. De leegstand kwam uit op 1%

Het directe beleggingsresultaat (resultaat) voor de periode van negen maanden tot en met 31 maart 2019 steeg met 1,2% tot € 89,6 mln, vergeleken met € 88,5 mln voor dezelfde periode een jaar eerder, als gevolg van hogere huurinkomsten. Het direct beleggingsresultaat per aandeelt per 31 maart 2019 bleef stabiel op € 1,81, hetzelfde als de periode van negen maanden tot en met 31 maart 2018.

De netto inkomsten, inclusief joint ventures, stegen met negen maanden tot 31 maart 2019 met 3,2% tot € 132,9 mln, vergeleken met € 128,7 mln in de voorgaande overeenkomstige periode, voornamelijk als gevolg van extra inkomsten uit vastgoedaankopen (Woluwe) en uitbreidingen / projecten (C4), plus like-for-like huurgroei. Dit ondanks het feit dat in de vorige overeenkomstige periode een aantal panden werden verkocht.

Jeremy Lewis, ceo Eurocommercial: "De aanzienlijke stijging van de huurprijzen bij nieuwe en vernieuwde huurcontracten binnen onze portefeuille is een duidelijke indicatie dat retailers blijven geloven in fysieke winkels, met name in onze centra waar leegstand nog steeds minimaal is. Wij zijn van mening dat veel winkeliers vinden dat fysieke winkels die kunnen worden geopend, gesloten of aangepast meer flexibiliteit bieden dan de hoge vaste kosten van hun online verkoopinfrastructuur. Daar zijn de marges vaak lager zijn dan in fysieke winkels, vooral waar de kostenratio redelijk is, zoals in de centra van Eurocommercial."  

Belangrijke recente Eurocommercial-verhuringen zijn onder meer Rituals en Courir in de Passage du Havre in Parijs, Maisons du Monde in Italië en Afound, een nieuw H & M-merk, in Zweden.  

"In de landen waar we actief zijn, zijn green grote beleggingsdeals met winkelcentra geregistreerd, hoewel er wel panden zijn verkocht in binnensteden en retailparks. De economie in Europa is in het eerste kwartaal verbeterd. Het is niet te verwachten dat de bruto aanvangsrendementen zullen stijgen. Aan de andere kant zal de vrees voor leegstand en de beperkte huurgroei de vraag van beleggers naar winkelvastgoed beïnvloeden in landen met fundamentele problemen, met name in het VK en de VS.  Wij geloven dat de rendementen voor het vastgoed in de markten waar wij actief zijn relatief stabiel zal blijven. We verwachten de komende tijd ook vastgoed te verkopen."