Eindhoven stijgt fors op Savills IM Dynamic Cities Index

Londen voert, ondanks zorgen over de brexit de Savills IM Dynamic Cities Index van dit jaar aan: Eindhoven behoort tot een van de grootste stijgers in Europa.

De Savills IM Dynamic Cities Index beoordeelt de toekomstbestendigheid van Europese steden. Londen voert voor het tweede opeenvolgende jaar de ranglijst aan, gevolgd door Cambridge, Parijs, Amsterdam, Berlijn, Dublin, München, nieuwkomers Oxford en Basel, en Stockholm.

In de Dynamic Cities Index van Savills IM worden 130 Europese steden geanalyseerd en gerangschikt volgens zes categorieën: Innovatie, Inspiratie, Inclusiviteit, Interconnectie, Investeringen en Infrastructuur. De index laat zien in hoeverre de steden in staat zijn talent aan te trekken en te behouden, innovatie te bevorderen en de productiviteit te vergroten, waardoor welvaarts- en bevolkingsgroei gestimuleerd worden hetgeen weer zorgt voor succesvolle commerciële vastgoedmarkten.

Volgens de index zullen alle commerciële vastgoedsectoren op de lange termijn profiteren van deze tendensen. Zo zal de toenemende werkgelegenheid gunstig zijn voor de kantoorsector, de groei van de welvaart de retailsector ten goede komen, en de explosieve groei van e-commerce de vraag naar stedelijke logistieke diensten en opslagfaciliteiten stuwen.

Nederlandse steden in de lift

Amsterdam behoudt plaats 4 op de lijst van vooraanstaande Europese steden. De stad profiteert van de toenemende vraag naar kantoor- en woonruimte, alsmede van de grote ontwikkelingen die momenteel op de Zuidas gaande zijn. De Zuidas ondergaat de komende jaren een transformatie die 300.000 m2 aan nieuwe kantoorruimte, 400.000 m2 aan voorzieningen en 7.000 nieuwe woningen gaat opleveren.

Eindhoven onderstreept volgens de samenstellers zijn reputatie als innovatiestad met de op zes na hoogste score in deze subcategorie en een 35ste plaats op de totale ranglijst (+13). Den Haag staat op 45 in de overkoepelende index (+5) en doet het bijzonder goed in de subcategorie Investeringen, met een vierde plaats na Londen, Parijs en Stockholm. Ook Rotterdam profiteert van het sterke investeringsklimaat in de stad en stijgt 13 plaatsen naar plek 47 in de index van dit jaar. Utrecht (55) scoort bijzonder goed op het gebied van binnenkomende investeringen, terwijl Groningen (60) zich onderscheidt op het gebied van innovatie.

Modernisering Rotterdam

‘De stad Amsterdam voldoet aan de wensen van de huidige gebruikers van kantoorruimtes en doet het op dit gebied beter dan een aantal van zijn grootste concurrenten in Noordwest-Europa,’ licht Marcel Fleminks, directeur Savills Investment Management, het woensdag verschenen onderzoek toe. ‘Amsterdam blijft een aantrekkelijke stad die voldoet aan internationale criteria op het gebied van onderwijs, kinderopvang, huisvesting en cultuur.

Ook zien we andere grote Nederlandse steden de kloof dichten. Rotterdam is een goed voorbeeld van een Nederlandse stad die profiteert van de modernisatie en vernieuwing van verouderde gebouwen op goede locaties door ze duurzamer te maken en geschikt voor hedendaagse gebruikers. Deze steden komen steeds vaker in beeld bij internationale vastgoedbeleggers en kunnen de strijd aangaan met een aantal van de meer gevestigde steden in de top 40.’