Eersel niet mee in Brainport-groei: Raad halveert aantal woningen

De gemeente Eersel zou als overloopregio van Brainport Eindhoven 5.500 woningen op zich nemen, maar de gemeenteraad stak daar dinsdag een stokje voor. Er komen maximaal 2.750 woningen.

Noord-Brabant moet de komende jaren zeker 100.000 woningen bouwen om aan de vraag te voldoen en de regio Kempen heeft daar een belangrijk aandeel in. Onderzoeksbureau Stec Groep stelt in een recente berekening, dat er de komende tien jaar zelfs 135.000 tot 140.000 woningen in Noord-Brabant moeten verrijzen.

Het oorspronkelijke voorstel voor de Kempengemeenten was om er tot 2040 zo’n 13.000 woningen bij te bouwen. Maximaal 5.500 woningen, voorzieningen en een bedrijventerrein stonden voor de gemeente Eersel met haar 19.500 inwoners op de planning. Het zou de plaats meteen met zo’n 10.000 bewoners laten groeien. Ook Deurne en Maarheeze staan op de nominatie om door woningbouw een forse groeisprong te maken.

Maar waar de andere Kempengemeenten groen licht hebben gegeven voor de uitbreiding, trapt de gemeenteraad van Eersel op de rem. “Eersel is geen stad”, zo citeert het Eindhovens Dagblad gemeenteraadslid Rik Spooren van de grootste partij Eersel Samen Anders (ESA). “Het voorliggende voorstel werkt aan verstening en verstedelijking.”

Ook geen Brainporthub

ESA heeft samen met PvdA-GroenLinks en Kernbeleid een meerderheid om de plannen te blokkeren. Er is nu afgesproken om tot 2040 maximaal 2.750 woningen in Eersel te bouwen, met minimaal 100 woningen per jaar. Tevens gaat er een streep door een mobiliteitshub voor Brainport Eindhoven. Eersel kiest voor een bescheidener OV-knooppunt. Een Brainporthub levert volgens de criticasters te veel verkeersdrukte in de kleine gemeente op.

Honderdduizend uit bestaande voorraad

Stec Groep presenteerde woensdag een analyse in opdracht van provincie Noord-Brabant die de provincie 104.000 woningen uit de bestaande voorraad moet opleveren. ‘Het beter benutten van de bestaande woningen en gebouwen kan een serieuze bijdrage leveren in het realiseren van voldoende woonruimte voor de inwoners van Brabant’, schrijft Stec Groep. ‘Denk hierbij aan het efficiënter gebruiken van bestaande kavels, het toevoegen van extra verdiepingen (optoppen), woningsplitsing, transformatie en leegstaande woningen weer bewonen.’

Het onderzoeks- en adviesbureau becijfert dat er door het efficiënter benutten van bestaande kavels ongeveer 62.000 extra woningen kunnen worden gerealiseerd. Het toevoegen van extra verdiepingen op bestaande gebouwen en het splitsen van bestaande woningen kunnen samen 36.000 woningen genereren. Uit het ombouwen van leegstaand vastgoed naar woonruimte moeten 500 tot 8.000 nieuwe woningen voortkomen en het beter benutten van leegstaande woningen moet tussen de 400 en 2.000 nieuwe huizen opleveren.