EXPO REAL Dag 2: Meer off-site meetings, no-shows en drukte

Expo Real is dan misschien kleiner dit jaar, maar maandag tegen lunchtijd stonden er massa’s vastgoedmensen over deals te praten.

De aanwezigen verdrongen zich op de buitenplaatsen tussen de hallen, genietend van de zon. De stands in de vijf hallen waren druk en informeel en van Covid was weinig te merken. Een enkele stand maakte gebruik van een spatscherm en er was geen strikt mondkapjesbeleid. 

‘Er zijn minder mensen, maar het zijn vooral beleidsmakers en het is een zeer gerichte beurs’, volgens Matthias Leube, hoofd Duitsland van Colliers. ‘Het team van Colliers is de helft kleiner dan voorgaande jaren, maar we bereiken nog steeds alle vermogenscategorieën en hebben teams uit heel Europa.’

Volgens Jochen van Schenk, CEO van Real IS uit München: 'Dit is geen rustige Expo Real, ik heb een echt druk schema.’ 

Paul Lewis trad in mei bij Principal Real Estate. Een bonus voor hem is ‘dat dit de eerste keer is dat ik veel van mijn Europese collega's persoonlijk heb kunnen ontmoeten’.

Een merkbaar verschil is een toename van het aantal bezoekers dat kiest voor off-site meetings in het centrum van München. Het lijkt erop dat meer mensen er dit jaar voor kiezen hun bezoek op te splitsen in een dag vergaderen in de stad en een dag naar de beurshallen gaan.

Er is meer dan gewoonlijk sprake van afzeggingen en no-shows op het laatste moment. Sommige van deze bezoeken zijn afgelast door mensen die positief op Covid zijn getest.

Leube gelooft niet dat de uitwijking naar het stadscentrum de komende jaren een vast onderdeel van de beurs zal worden. ‘Expo is niet zoals Cannes. Bij Mipim loop je op en neer over het strand op de Croisette en loop je iedereen tegen het lijf. Dat kun je niet in het centrum van München.'

Eén ding dat niet is veranderd, is het gesjouw tussen stands om aan overvolle vergaderschema's te voldoen. Op maandag heeft de fitbit van de verslaggever van PropertyEU meer dan 20.000 stappen geklokt - en dat met twee hallen minder.