Duurzame wijk Lincolnpark in Hoofddorp uitgebreid

De duurzame wijk Lincolnpark in Hoofddorp wordt uitgebreid van 625 naar 1600 woningen.

In Hoofddorp ontwikkelt de gemeente Haarlemmermeer de duurzame wijk Lincolnpark. Bewoners delen hier samen een binnentuin, parkeren in centraal gelegen parkeergebouwen en wonen tussen veel groen. Door gebruik van duurzame materialen en slimme water- en energieoplossingen is de wijk klaar voor de toekomst. Het plan wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.

Door de grote krapte op de woningmarkt heeft de gemeenteraad vorig jaar gevraagd om te onderzoeken of een groter aantal huizen mogelijk is. Dat blijkt het geval. In plaats van 625–825 woningen komen in het gebied ongeveer 1600 woningen. Het aantal zorgwoningen wordt uitgebreid van 30 tot 50–100.

De komende tijd gaan ontwikkelaars de deelplannen uitwerken.

In Lincolnpark is plek voor ongeveer 1600 woningen met een mix van verschillende woninggroottes en prijsklassen, koop en huur. Ook komen in de wijk kleine bedrijven, werkplekken en voorzieningen en 50–100 maatschappelijke zorgwoningen. Daarnaast krijgt de wijk twee supermarkten en kleinere winkels die voor heel Hoofddorp-Zuid bedoeld zijn. De scholen, het Hoofdvaart College en Praktijkschool De Linie, waarvan in 2023 de schop in de grond gaat, zijn voor de hele regio bestemd. Dit geldt ook voor de sporthal.

Er staan al woningen in Lincolnpark. In 2020 bouwde woningcorporatie Eigen Haard 225 sociale huurwoningen aan de Johan Enschedélaan. De nieuwe wijk ligt tussen de Hoofdvaart, het bedrijvenpark De President en de Bennebroekerweg in Hoofddorp-Zuid.

De grond voor de nieuwe wijk komt niet in een of twee keer op de markt. Wethouder Jurgen Nobel: ‘We geven de komende jaren steeds een beperkt aantal stukken grond uit, want we willen van de ervaringen leren. Ontwikkelaars worden uitgedaagd om duurzaam en circulair te bouwen om zo invulling te geven aan de projectdoelstellingen. De kennis die we opdoen gaan we actief delen.’ Groepen particulieren krijgen in Lincolnpark de kans om samen woningen te bouwen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).