Den Haag zoekt marktpartijen voor integrale gebiedsontwikkeling Spuikwartier

De gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier in Den Haag wordt integraal aanbesteed. De gemeente wil een DBM-contract (design, build, maintain) sluiten voor het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex van 105.000 m² bvo dat in plaats komt van het Spuiforum. PropertyNL Magazine nr. 10, 31 oktober 2014

De gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier in Den Haag wordt integraal aanbesteed. De gemeente wil een DBM-contract (design, build, maintain) sluiten voor het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex van 105.000 m² bvo dat in plaats komt van het Spuiforum.

PropertyNL Magazine nr. 10, 31 oktober 2014


Dat betekent dat de markt ook een rol krijgt in het ontwerp en onderhoud. Het gaat niet alleen om een nieuw gebouw, maar ook de verbetering van het Spuiplein en de herontwikkeling van het leegstaande ministeriegebouw waar voorheen Justitie zat.

De gemeente geeft alleen een visie en de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het financiële kader mee en neemt niet de lead bij het ontwerp, zoals bij het vorige plan. Door te kiezen voor een integrale aanbesteding verwacht ze een goedkoper cultuur- en onderwijscomplex te kunnen realiseren en beter te kunnen sturen op financiële risico's. Behalve het multifunctionele complex van 105.000 m² bvo komen er ook 700 parkeerplaatsen en 1500 fietsplekken.

Geen vastgoed aankopen
Het Mercurehotel, het Chinese restaurant en de meubelzaak van Hulshof vallen buiten het plangebied. Het college wil de planning van het project niet afhankelijk maken van de aankoop van vastgoed. Dit zou het risico van vertraging met zich mee nemen. Consortia worden wel uitgenodigd een visie op die zijde van het Spuiplein te geven, maar niet zo dat de realisatie van het culturele- en commerciële programma daarvan afhankelijk wordt.
De onderliggende Spuiparkeergarage maakt wel deel uit van de gebiedsontwikkeling. De gemeente had het opstalrecht verkocht aan ASR, met P1 als exploitant. Ze heeft met deze partijen al akkoord bereikt over terugname van de garage.

Eerste ontwikkelrecht
Het is voor het eerst sinds kredietcrisis en daarop volgende recessie dat weer een omvangrijke gebiedsontwikkeling in de markt wordt gezet. Verschillende marktpartijen azen al langer op het Spuikwartier.
Heijmans, die samen met Syntrus Achmea het naastgelegen voormalige pand van Binnenlandse Zaken transformeert, heeft het eerste ontwikkelrecht van Justitie-gebouw. Met Heijmans is afgesproken dat ze haar ontwikkelrecht op een andere plek in het plangebied Spuikwartier kan uitoefenen. Die plek volgt uit de gebiedsvisie van het winnende consortium bij de aanbesteding. Heijmans dient uiterlijk in 2017 de bouwaanvraag in te dienen voor de eerste fase van 10.000 m² en in 2022 voor de tweede fase. Mocht dit niet lukken, kan de gemeente alsnog andere marktpartijen selecteren.

Nieuwe verbinding
Met het vernieuwde Spuikwartier ontstaat een verbinding tussen het moderne en grootschalige Nieuw Den Haag, het winkelgebied en het politieke centrum enerzijds en de meer kleinschalige bebouwing van de Rivierenbuurt en het Oude Centrum anderzijds. Het moet een verblijfsgebied en het culturele hart van de stad worden, in plaats van het doorgangsgebied dat het nu is.

Budget van € 177,4 mln
In het raadsvoorstel dat op 29 en 30 oktober wordt behandeld staat een budget van € 177,4 mln voor het onderwijs- en cultuurcomplex, dit is € 4,2 minder dan oorspronkelijk gereserveerd was voor het Spuiforum. Dit geld gebruikt de gemeente ter dekking van het toegenomen negatieve plansaldo op de grondexploitatie Wijnhavenkwartier, waartoe het ministeriegebouw behoort. De gemeente Den Haag boekt € 7,1 mln af op de gemaakte voorbereidingskosten van het Spuiforum.

Een marktconsultatie is inmiddels gestart. Op basis van gesprekken met bewoners en ondernemers uit de stad is 'een inspiratieboek' opgesteld en het document 'Stedenbouwkundig beoordelingskader gebiedsvisie'. Politieke besluitvorming over het aanbestedingsproces volgt in november.

Afgeschoten
Het Spuiforum, het nieuwbouwcomplex met danstheater, concertzaal en conservatorium, werd door het nieuwe college dat in juni aantrad afgeschoten. Het plan van Neutelings Riedijk was al in vergevorderd stadium toen het doek viel. Het tijdelijke theater bij Scheveningen Haven was al in aanbouw toen het nieuwe stadsbestuur aantrad. In september werd het Zuiderstrandtheater geopend.
Het door Neuteling Riedijk ontworpen plan was vanaf de start controversieel in Den Haag en het verzet ertegen bezorgde de Haagse Stadspartij winst bij de verkiezingen. Nu is Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij als wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur verantwoordelijk voor het alternatieve project.