De Alliantie blijft investeren in Soest

Woningcorporatie de Alliantie mag in Soest meer betaalbare woningen blijven bouwen en aankopen.

Minister Plasterk van Wonen en Rijksdienst geeft de Alliantie hiervoor toestemming (ontheffing). Hetzelfde geldt voor collega corporatie Portaal.

Koos Koolstra, directeur de Alliantie regio Amersfoort: ‘We zijn heel blij dat de minister het belang van de sociale woningbouw in Soest erkent. Gezien de vraag naar betaalbare huurwoningen, de stevige lokale verankering en de grote investeringskracht van de Alliantie, naast die van Portaal, is de Alliantie onmisbaar in het belang van het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen”.

De Alliantie zorgt de komende vijf jaar voor 165 nieuwe sociale huurwoningen in Soest. Hiermee wordt de huidige druk op de woningmarkt deels afgevangen.

Om de grote opgave uit te kunnen voeren, hebben de Alliantie, Portaal, huurdersbelangenverenigingen en gemeente Soest afspraken gemaakt over onder andere het bijbouwen van extra woningen en het maken van energiezuinigere woningen. Gezamenlijk zorgen zij voor goede en betaalbare huizen in prettige buurten. Dit doen zij voor huidige en toekomstige huurders. Deze doorlopende verbetering van buurten en wijken kost veel geld en vraagt een langdurige investering van de Alliantie.


Wethouder Pijnenborg, gemeente Soest: ‘We zijn heel verheugd dat de Alliantie actief mag blijven in de gemeente Soest. En dat we nu samen met de Alliantie en Portaal verder kunnen bouwen aan een mooi en betaalbaar Soest’. De Alliantie heeft in Soest bijna 625 huurwoningen.

De nieuwe woningwet geeft aan dat een woningcorporatie in slechts één woningmarkt actief mag zijn. Dat wil zeggen dat de corporatie, naast het beheren en verbeteren van de eigen woningen, ook mag uitbreiden, vervangen en nieuw bouwen. De Alliantie heeft de ‘Metropoolregio Amsterdam’ als kernregio toegewezen gekregen. Daarnaast is de Alliantie ook lokaal zeer betrokken in de regio Amersfoort/Noord-Veluwe/Zeewolde. Gemeente Soest valt onder deze regio. Door de verkregen ontheffing mag de Alliantie in Soest nu hetzelfde ondernemen als in haar kernregio.