DHG verkoopt Smartlog Maasvlakte voor € 230 mln aan Patrizia

DHG heeft Smartlog Maasvlakte in een off-market share deal aan Patrizia verkocht, een van de grootste logistieke single-asset deals in Nederland. Smartlog Maasvlakte is een logistiek complex van 233.000 m² op een 30 hectare groot terrein op Distripark Maasvlakte West.

In 2020 sloten DHG en Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst voor de uitgifte van ruim 30 hectare grond op dit nieuwe Distripark. DHG is hier op 1 februari dit jaar volgens het Smartlog-concept begonnen met de ontwikkeling van een XXL-distributiecentrum van 233.000 m², verdeeld over 10 DC’s. Daarmee is het de grootste logistieke ontwikkeling in Nederland. Willem Slager, managing partner DHG: ‘Distripark Maasvlakte West is de perfecte locatie voor zulke grootschalige ontwikkelingen. Het inmiddels volledig uitgegeven terrein is 100 hectare groot en is ideaal gelegen in Europa’s grootste containerhub, die wordt bediend door state-of-the-art deepsea-, binnenvaart- en railterminals. Wij spraken eerder al eens met het Havenbedrijf Rotterdam over de uitgifte van dit terrein, maar een ‘launching customer’ was een vereiste voor deze gronduitgifte.’

DHG vond in Odin Warehousing de perfecte huurder. ‘Zij zitten namelijk al op de Maasvlakte en daarbuiten op diverse locaties voor de opslag van met name zonnepanelen. Deze containers komen allemaal op de Rotterdamse Maasvlakte binnen en worden daar opgeslagen, waarna ze hun weg door heel Europa vervolgen. Dus dichter bij de bron kun je in dit geval niet zitten, wat veel onnodig verkeer over de weg bespaart’, aldus Slager.

Odin Warehousing tekende een 15-jarige huurovereenkomst van in totaal 135.289 m² voor DC1 t/m DC6. Vervolgens heeft DHG met De Zwaluw Logistics een 10-jarige overeenkomst gesloten voor DC7 en DC8 van in totaal 46.003 m².

Op dit moment voert DHG gesprekken met diverse huurkandidaten voor DC9 en DC10. Het verwacht op het moment van overdracht op 1 juli volgend jaar ook voor deze DC’s langjarige huurovereenkomsten gesloten te hebben. Slager: ‘De bouw van dit megacomplex is op 1 februari van dit jaar gestart en vorige week werden de eerste twee DC’s opgeleverd. De andere zullen de komende tijd volgen. Het complex wordt gebouwd door Goldbeck Nederland, dat gespecialiseerd is in het bouwen in beton. Dat sluit goed aan bij de duurzaamheidseisen van de haven.’

Sunrock, onderdeel van Cofra Holding en gespecialiseerd in ‘large-scale solar installaties’, zal de zonnepaneleninstallaties op Smartlog Maasvlakte gaan exploiteren. In totaal kan het mega ‘zonnedak’ met 46.000 zonnepanelen 25 megawatt aan vermogen opwekken, wat wordt teruggevoerd naar het lokale net. Dat zal voldoende energie genereren om bijna 7000 huishoudens van stroom te voorzien. Het gehele complex is verder onder andere voorzien van LED-verlichting met bewegingssensoren en vloerverwarming, gegenereerd door een warmtepomp. Daarmee is het volledig gasloos. Smartlog Maasvlakte zal in juli 2022 gereed zijn en worden overgedragen aan Patrizia.

Patrizia
Patrizia deed de aankoop namens Logistik-Invest Europa III Fund en Patrizia PanEuropean. Door de aankoop stijgen de logistieke activa onder beheer in Nederland tot meer dan € 800 mln, met in totaal ongeveer 770.000 m² verdeeld over acht locaties in het hele land. De Europese logistieke portefeuille van Patrizia bedraagt nu in totaal meer dan € 6 mrd aan beheerd vermogen. Alexander van Gastel, director Transactions Patrizia Netherlands: ‘Nederland is in Europa een van de meest aantrekkelijke markten voor logistieke vastgoedinvesteringen en deze acquisitie verstevigt onze aanwezigheid in Rotterdam, een van de tien grootste containerzeehavens ter wereld. De transactie volgt op een eerdere transactie met DHG in 2019, toen we een portefeuille van distributiecentra verwierven op drie locaties in en rond Rotterdam. Het havengebied van de stad is een toonaangevende logistieke ‘hotspot’ in Europa, en er is hevige concurrentie voor magazijnruimte op toplocaties, zoals de Maasvlakte. Dat komt doordat er weinig hoogwaardige ruimte beschikbaar is, vanwege de snelle opname door zowel binnenlandse als internationale partijen.’ Emile Poort, country manager Nederland en hoofd Transactions Benelux bij Patrizia, voegt hieraan toe: ‘De logistieke sector bleek een veilige haven te zijn tijdens de coronapandemie. Naarmate het economisch herstel doorzet, zien we een verdere groei in internetverkopen en een toenemende vraag van logistieke gebruikers, vooral voor panden die voldoen aan hoge duurzaamheidscriteria.’

Smartlog en Logchain
Smartlog staat voor smart en logistics. De XXL-distributiecentra bieden mogelijkheden om zowel ESFR- als ADR-goederen (gevaarlijke stoffen) op een veilige manier op te slaan. Ze zijn strategisch gelegen op logistieke hotspots en in en rondom havengebieden. Omdat de distributiecentra op risico ontwikkeld worden, kunnen huurders direct worden bediend.

Smartlog Maasvlakte is een deel van de Logchain-ontwikkelportefeuille van Smartlogs die DHG, grotendeels op risico, in Nederland ontwikkelt. Na de voltooiing van Smartlog Maasvlakte heeft DHG in totaal ruim 1,2 mln m² Smartlog-distributiecentra opgeleverd. Smartlog Rotterdam 6 aan de Bunschotenweg van 42.000 m² is nog in aanbouw. Om de ontwikkelpijplijn weer te vullen heeft DHG in 2021 ruim 48 hectare grond op logistieke hotspots in Moerdijk, Roosendaal, Zaandam en de haven van Rotterdam aangekocht, waarop de komende twee jaar ruim 300.000 m² smartlogs op risico zal worden gebouwd.

Patrizia werd bij deze transactie geadviseerd door Appel Realty (commercieel), CBRE (technisch) en Loyens & Loeff Amsterdam (juridisch). DHG werd geadviseerd door TLF Real Estate (commercieel) en Loyens & Loeff Rotterdam (juridisch).

Laatste nieuws

Evenementen