Coronavirus heeft grote impact op Europese winkeliers

De kredietwaardigheid van Europese retailverhuurders zal verslechteren naarmate de coronapandemie langer aanhoudt, zegt Moody’s in zijn nieuwste rapport.

Winkeliers krijgen het steeds moeilijker om hun winkels open te houden, nu steeds meer consumenten onder meer door corona meer online gaan shoppen, aldus Moody’s Investors Service in een vandaag gepubliceerd rapport.

Alle Europese retailverhuurders krijgen het moeilijk als gevolg van aanhoudende structurele veranderingen die worden verergerd door de coronapandemie. Vooral Britse winkeliers zullen te maken krijgen met een combinatie van uitdagingen, zoals hogere kosten voor huurders, het toenemende gebruik van vrijwillige bedrijfsregelingen (CVA’s) om de huren te verlagen en de verlenging van de huurmoratoria door de overheid tot eind 2020.

De resultaten van bedrijven met een grote aanwezigheid in het VK, zoals Hammerson, zullen zwak blijven. Bedrijven met veel vestigingen in continentaal Europa, waaronder Unibail-Rodamco-Westfield, Corio, Citycon en Atrium European Real Estate, zouden het beter moeten doen dan hun Britse collega’s.

‘Een verschuiving naar meer flexibele huurcontracten zal op korte termijn de huurprijzen en vastgoedwaarde drukken. Meer flexibiliteit zou echter de samenwerking tussen verhuurders en huurders in de toekomst kunnen bevorderen, wat zou kunnen leiden tot duurzamere huren en een groter vertrouwen van investeerders’, aldus Ramzi Kattan, vice-president, senior analyst bij Moody’s Investors Service.

Moody’s verwacht dat de logistieke sector beter presteert dan andere sectoren, zoals detailhandel en kantoren. Dit komt de kredietwaardigheid van logistieke bedrijven ten goede, zoals Prologis, Goodman, Tritax Big Box, Sagax, CTP en Segro.