CBRE voorziet relatief geringe krimp in vastgoedinvesteringen in 2020

Vastgoedadviseur CBRE voorziet een relatief geringe krimp in vastgoedinvesteringen in 2020.

Naar verwachting zullen de zwaarste klappen in het tweede kwartaal vallen, met een herstel vanaf het derde kwartaal. Als het coronavirus wegebt, dan zal het herstel verder doorzetten in 2021, stelt de adviseur in haarjongste Investment Update.

“Al met al verwachten we op dit moment een daling van het totale beleggingsvolume van 30% tot 40% ten opzichte van 2019. Vooral het tweede kwartaal zien we weinig activiteit, hier zit het grootste gedeelte van het verlies. Dat is het logische gevolg van de eerste schrik en de lockdowns, maar nu de maatregelen in Nederland en in heel Europa worden versoepeld, zien we daarna een beweging richting herstel van de markt waarmee we eind volgend jaar weer op een gezond niveau hopen te zitten,” aldus executive director Bart Verhelst.

CBRE verwacht dat de impact van het coronavirus minder zwaar zal zijn dan die van de kredietcrisis. “Er is nu genoeg kapitaal op de markt, waardoor we minder gedwongen verkopen verwachten vanwege liquiditeitsproblemen zoals toen het geval was. De reisrestricties als gevolg van de uitbraak vormen nu het grootste probleem. Hierbij zullen hotel- en winkelvastgoed als eerste getroffen worden,” aldus executive director Erik Langens.

Niet iedere sector wordt even hard geraakt. De hotelsector krijgt de zwaarste klappen. Gaat het om retailvastgoed, dan krijgen modewinkels op secundaire locaties het zeer zwaar te verduren. Wijkwinkelcentra presteren echter goed.  De vraag naar logistiek vastgoed blijft op peil. En ook voor de kantorenmarkt blijft de impact beperkt. Het woningtekort verdwijnt door de coronacrisis niet en woningen worden dan ook nog altijd gezien als een betrouwbare en stabiele belegging. De vraag blijft onverminderd groot, al zullen verkopen van zeer grote portefeuilles uitblijven. Door de huidige situatie worden betaalbare huurobjecten interessante investeringen.

Ook staat CBRE stil bij de financierings- en beleggingsmarkt. Na een initiële pauze doen de meeste financiers weer zaken. Ze zijn echter wel duidelijk bezig hun risico’s te verlagen. Op de beleggingsmarkt loopt het verschil in prijsverwachting tussen kopers en verkopers op. Daardoor kunnen transacties in gevaar komen. Het tweede kwartaal verloopt naar verwachting slecht, in de cijfers van april is al een daling van 39% te zien ten opzichte van vorig jaar.

img
Redacteur
Profiel