Brexit stuwt groei buitenlandse bedrijven in regio Amsterdam

Vorig jaar openden 161 nieuwe internationale bedrijven een vestiging in de regio Amsterdam, waarvan 38, bijna een kwart, mede door de Brexit.

De buitenlandse bedrijven zorgen de komende drie jaar voor 2.853 nieuwe banen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Hiervan zijn 752 banen Brexit-gerelateerd. Dit blijkt uit cijfers die door de gemeente Amsterdam zijn gepubliceerd samen met de regio en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken): “De resultaten bevestigen dat de Metropoolregio Amsterdam één van de meest aantrekkelijke vestigingslocaties van de Europese Unie is en dat de Brexit deze positie versterkt.”

De aantrekkingskracht van Amsterdam is volgens de gemeente te verklaren door de groei van de economie (geraamd op 2,8 procent in 2019), de effecten van de Brexit en het goede vestigingsklimaat van Amsterdam en de regio. De strategische ligging in Europa, de goede bereikbaarheid onder meer door Schiphol, snelle internetverbindingen en de beschikbaarheid van Engelstalig talent zorgen voor dat goede vestigingsklimaat. De meeste nieuwe bedrijven kwamen erbij in de financieel-zakelijke dienstverlening, ICT en technologie, de bio- en gezondheidswetenshappen (life sciences & health) en de creatieve industrie.

In heel Nederland vestigden zich vorig jaar 78 bedrijven vanwege de Brexit, tegen 43 in 2018.