Bouwers en boeren willen samen crises te lijf

Ballast Nedam, LTO Bedrijven, duurzaam adviesbureau Merosch, SWP (Smart WorkPlace) en Rabobank lanceerden woensdag platform WeGrow. De vijf partners willen bouwers en boeren koppelen en samen oplossingen voor de bouw- en stikstofcrisis vinden.

De deelnemers in WeGrow (Ballast Nedam, LTO Bedrijven, duurzaam adviesbureau Merosch, SWP (Smart WorkPlace) en Rabobank) wijzen op de vele problemen waarmee de (land)bouwsector wordt geconfronteerd. Onno Dwars, ceo van Ballast Nedam, stipt in een blog op de website van platform WeGrow onder meer de stikstofcrisis, naderende CO2-overschrijdingen en financieringsproblemen voor de bouw aan. De agrarische sector heeft volgens hem naast stikstofemissie, ook fosfaatreductie, afbouw van de veestapel en het sterk verminderen van bestrijdingsmiddelen op zijn bord liggen. Een intensieve samenwerking tussen beide sectoren zou moeten leiden tot het verbouwen van grondstoffen voor Nederlandse woningen.

‘We kunnen de economische hervorming zelf vormgeven, CO2 gaan afvangen met de verbouw van Nederlandse materialen en deze opslaan in onze nieuwe en bestaande gebouwen, werk maken van onze geopolitieke en Europese subsidie onafhankelijkheid’, schrijft Dwars. ‘Dit alles kan leiden tot Carbon Credits voor de landbouwsector, prijsstabiliteit van Nederlandse grondstoffen, maar bovenal een sterke Nederlandse economie gebaseerd op grondstoffen’.  

Lisdodde en vlas

Een aantal agrarische bedrijven is de afgelopen jaren overgestapt naar het verbouwen van gewassen als lisdodde en vlas, die kunnen worden gebruikt voor het isoleren van woningen, maar het aantal boeren dat voor deze gewassen kiest, is nog beperkt. Het kabinet wil boeren en bouwers dan ook actief stimuleren om voor bio-grondstoffen te kiezen. De concrete uitwerking van de plannen moet dit jaar volgen.     

Jaarprogramma

Concreet biedt platform WeGrow een jaarprogramma voor de ‘community van bouwers en boeren’. Het programma bestaat uit bedrijfsbezoeken, podcasts, congressen, netwerkbijeenkomsten en dagelijkse content via de website en social media. ‘Samenwerking tussen bouwers en boeren leidt niet alleen tot duurzamere bouwprojecten en landbouw, maar ook tot nieuwe innovaties en businessmodellen. Door samen te werken kunnen we de uitdagingen van de toekomst aanpakken en een positieve impact hebben op mens, dier en milieu’, aldus de oprichters van het platform.