Bouw nieuwe woon-werktoren Buiksloterham begint in september

MoederscheimMoonen Architects heeft het definitief ontwerp voor een nieuw woon-werkgebouw in de wijk Buiksloterham in Amsterdam geleverd. Inmiddels is omgevingsvergunning voor het gebouw met een oppervlakte van 12.400 m² verleend. Naar verwachting gaat de bouw in september van start.

De wijk Buiksloterham is vol in ontwikkeling en de gemeente heeft grote ambities voor deze omgeving aan het water. Waar het gebied voorheen gebruikt werd als industrieel bedrijventerrein, transformeert Buiksloterham naar een stadswijk waar wonen en werken gecombineerd worden.

Het ontwerp van MoederscheimMoonen, gelegen tussen de Distelweg en het Johan van Hasseltkanaal, volgt het langwerpige plot als leidraad. Het gebouw fungeert als de as waarlangs alle functies samenkomen. Hierbij is het programma verdeeld in drie volumes: wonen, werken en parkeren. Het hoogste volume langs het water bevat het woonprogramma, het langwerpige volume in het midden bevat de verhoogde parkeergarage, terwijl het kantoorprogramma aan de Distelweg gelegen is. In de hoge plinten langs de zijdes van het gebouw bevinden zich een huiskamer, horeca, kantoor- en atelierruimtes die in verbinding staan met de straat.

Dertien woonlagen

Het hoogteaccent van het gebouw bevat 104 woningen verdeeld over dertien woonlagen. Met diverse woontypologieën en een mix van sociale huur en vrije sector woningen, biedt het gebouw huisvesting voor verschillende doelgroepen. Hierbij krijgen alle woningen energielabel A+++. Ook kunnen de bewoners van de sociale huurwoningen gebruik maken van een gemeenschappelijke huiskamer en buitenruimte. De overige woningen worden gekenmerkt door ruime buitenruimtes, grote schuifpuien en prettige loggia’s en bieden uitzicht op het water.

Werken aan de Distelweg

Met het gezicht aan de Distelweg wordt een kantoor gerealiseerd dat geschikt is voor diverse huurders. Het kantoorprogramma voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen, met een Breeam Excellent en een MPG van 0,8.

Het parkeerprogramma wordt bovengronds gerealiseerd en is gepositioneerd tussen het wonen en werken. Hiermee voorziet het parkeren korte looplijnen naar beide functies. Het auto parkeren wordt pas ingezet vanaf de eerste verdieping, om daaronder zoveel mogelijk actief programma in de plint te behouden, met onder andere kantoren en fiets parkeren. De gevel van de garage is bekleed met aluminium strekmetalen panelen en robuuste houten lamellen waarlangs een mix van klimplanten zullen groeien.

Hittestress

De sokkel waar het gebouw op staat zorgt niet alleen dat het gebouw verankerd wordt in de omgeving, maar voorkomt ook wateroverlast bij hoogwater of overstromingen. Door een brede inzet van waterbergende middelen, wordt de waterretentie bevorderd en hittestress verminderd. De daken zijn uitgevoerd als intensieve groen- en bruindaken voor biodiversiteit en leveren dankzij de PV-panelen energie, waardoor de ecologische voetafdruk van het gebouw minimaal is.

Het nieuwe gebouw en het omliggende terrein zijn ontworpen in samenwerking met Baljon landschapsarchitecten, een ecoloog met veel aandacht voor het vergroten van de biodiversiteit. Zo zijn er groene gevels, groene daken en meerdere nestkasten voor vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen, spreeuwen en zandvogels. Ook is er aandacht voor plekken voor insecten.

Laatste nieuws

Evenementen