Bouw gestart van Instituut voor NachtCultuur in Amsterdam

Aan de Amstel in Amsterdam is de bouw gestart van het nieuwe Instituut voor NachtCultuur (INC).

De missie van deze nieuwe culturele instelling is het programmeren, produceren en documenteren van progressieve nachtcultuur. Het instituut is ingepast in een van oorsprong 17e-eeuws bouwblok aan de Amstel en bestaat uit een café, een kleine zaal en een grote zaal met een totale capaciteit van 650 bezoekers. De hoofdentree van het INC bevindt zich in een café op de begane grond van het te restaureren 17e-eeuws pand. Vanaf hier leidt een trap bezoekers naar een nieuw gebouw dat verborgen ligt op de achtergelegen binnenplaats. Beide gebouwdelen worden met elkaar verbonden door een ondergronds 'forum' dat functioneert als ‘serviceverdieping’. Naast het INC worden er in het plan zes nieuwe woningen toegevoegd.

Het INC is een initiatief van de INC Foundation en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam. Het project wordt ontwikkeld door Michiel Kleiss, die een lange geschiedenis heeft in het Amsterdamse nachtleven als DJ, en voormalig directeur van club RoXY, Paradiso en het Lowlands Festival.

Het ontwerp van het nieuwe complex is gemaakt door XML. Zij kregen al in 2014 de opdracht voor het project. De opening van het café is gepland eind 2025 en het volledige complex zal voltooid zijn in 2027.

img
Redacteur
Profiel