Big Bazar België lijkt Nederland achterna te gaan

Na faillissement van de Nederlandse vestigingen vorig jaar, dreigt Big Bazar nu in België ten onder te gaan.

De rechtbank heeft Big Bazar, dat nog over acht vestigingen in België beschikt, twee weken geleden bescherming tegen schuldeisers geboden. De koopjesketen moet nu een reddingsplan opstellen en een overeenkomst met de schuldeisers bereiken. Ook het reorganisatieplan moet aan de rechter worden voorgelegd. De kans bestaat dat er na twee eerdere winkelsluitingen, nog meer Belgische vestingen dicht gaan. Mocht de rechtbank een streep zetten door de plannen voor de reddingsoperatie, dan gaat de keten alsnog failliet.

Nederlands scenario

De huidige gang van zaken volgt het Nederlands scenario, maar dan op kleinere schaal. Big Bazar-eigenaar Heerke Kooistra kreeg vorig jaar meerdere malen uitstel van executie, onder meer door een beroep op de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord), waarmee de rechter een onderhands akkoord tussen onderneming en schuldeisers kan goedkeuren, maar de benodigde herstructurering kwam onvoldoende van de grond. Uiteindelijk moesten de 105 winkels sluiten en bleef een miljoenenschuld aan schuldeisers en Belastingdienst over.  

Een schuldeiser in België geeft tegenover het FD aan al maanden niet betaald te worden. Hij vreest dat Big Bazar nu alleen nog tijd probeert te kopen. Hoe hoog de schuldenlast in België is opgelopen, is niet bekend.

Blokker-boedel

Big Bazar kwam in de Blokker-boedel mee bij verkoop aan Mirage Retail Group. Mirage verkocht de koopjesketen op haar beurt in 2021 aan ondernemer Heerke Kooistra. Hoewel voor Blokker geen faillissement dreigt, schrijft de huishoudketen van weleer al jaren rode cijfers. Met de recente kredietverlening van de Amerikaanse ‘retailredder’ Gordon Brothers kan Blokker in elk geval even vooruit.