Benchmark vergelijkt huurbeleid in coronatijd

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor het gebruik van gemeentelijk vastgoed. In maart 2020 leidde dit al tot uitstel van huurbetalingen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

Inmiddels zijn we een jaar verder en wordt het uitstel van betaling omgezet naar een vorm van afstel. Tegen welke voorwaarden verleen je als gemeente huurkorting? Tijdens de Meet-up van de Benchmark Gemeentelijk Vastgoed besprak Ingrid Janssen van Tias met gemeenten de kaders waarbinnen zij huurders van gemeentelijk vastgoed tegemoetkomen.

De Rechtbank Den Haag oordeelde in januari dat een ondernemer recht heeft op 50% huurkorting, zodat de gevolgen van de coronacrisis gelijkelijk over huurder en verhuurder verdeeld worden. Maar hoe om te gaan met het vastgoed dat niet commercieel wordt verhuurd? Waarbij de huurprijs niet in evenwicht is, maar waarin al een vorm van subsidie is verwerkt? Veel vastgoed dat wordt verhuurd aan maatschappelijke instellingen of verenigingen die via verschillende wegen subsidie ontvangen is door de gemeente aangemerkt als algemeen belang. De feitelijke kosten voor het vastgoed worden in deze gevallen niet doorberekend aan de huurder, laat staan dat er een markthuur wordt gerekend.

Het tegemoetkomen van deze huurders in coronatijd vraagt om maatwerk en is een tijdrovende extra taak op het bordje van de gemeente. Een procentuele of gestaffelde huurkorting is een uitgangspunt, maar de vraag die centraal zou moeten staan is: ‘Welke totale maatschappelijke kosten is deze maatschappelijke voorziening ons (als gemeenschap) waard?’ Om deze vraag zuiver te kunnen beantwoorden is een transparant beeld van de feitelijke kosten van het vastgoed enerzijds en de subsidiestromen voor de activiteit anderzijds een vereiste. In de Benchmark Gemeentelijk Vastgoed zien we dat hier nog lang niet altijd sprake van is. Soms omdat we te maken hebben met een situatie die historisch gegroeid is, en soms wordt deze intransparantie bewust in stand gehouden omdat het administratieve speelruimte biedt.

www.tias.nl
www.benchmarkgemeentelijkvastgoed.nl

 

Laatste nieuws

Evenementen