Banken vergroten hun aandeel op Nederlandse hypotheekmarkt

Het marktaandeel van Nederlandse en buitenlandse banken op de hypotheekmarkt groeit ten koste van de positie van verzekeraars en pensioenfondsen.

Zo blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop over de ontwikkeling van de verstrekking van woninghypotheken. Het marktaandeel van de grootbanken en hun dochter-labels (Obvion, Florius, Moneyou, BLG, ASN) en vooral dat van de overige banken (de buitenlandse banken Lloyds en Argenta, en NIBC, Triodos en Bunq) is toegenomen. Regiepartijen, die beleggen met gelden van verzekeraars en pensioenfondsen, leveren vervolgens in op het aantal hypotheekaanvragen.

Volgens De Hypotheekshop hebben banken de afgelopen jaren geworsteld met de almaar lagere hypotheekrentes en de rentevoorkeur van consumenten die steeds langer werd. Van oudsher sluiten korte en middellange hypotheekrentes het beste aan bij de wijze waarop banken gelden aantrekken. Dit in tegenstelling tot verzekeraars en pensioenfondsen die juist langlopende verplichtingen aangaan waarbij rentevaste perioden van 20 en 30 jaar goed matchen. De omslag van consumenten naar kortere rentes past dus goed in het straatje van de banken en juist minder in die van de regiepartijen, zoals Munt, Lot, Vista, Syntrus, Merius en Hypotrust. Ook meent De Hypotheekshop dat verzekeraars en pensioenfondsen bij de huidige renteontwikkelingen wat minder scherp in de rentes willen zitten.

img
Redacteur
Profiel